L'agència de qualificació creditícia Fitch es plantejarà rebaixar la nota de Catalunya al bo escombraria si persisteixen les tensions amb l'Estat, segons adverteix en una nota de premsa d'anàlisi del 27-S. Ara fa un any, a les portes del 9-N, l'agència va posar en revisió negativa el deute de Catalunya. Ara adverteix que, si segueix sense haver-hi entesa amb el govern espanyol, es podria revaluar la nota, cosa que portaria a una «probable baixada de qualificació».

L'agència assenyala que el debat independentista afectarà la cooperació entre Estat i Generalitat, cosa que seria «negativa» per al ràting de Catalunya. Amb tot, Fitch diu que la confrontació amb l'Estat no augmentarà necessàriament a curt termini, ja que els partits proindependentistes, assegura, «esperaran fins a les eleccions generals del desembre» abans de «pressionar» per la seva causa.

L'agència de ràting assegura que «la cooperació» entre el govern català i Madrid ha permès «continuar amb la provisió de liquiditat» a través del FLA i mantenir la valoració actual, però tem que això pugui estar en dubte en cas que Catalunya tiri endavant amb els plans d'independència.

Fitch adverteix que si acaben les transferències del FLA pel trencament de relacions entre Madrid i Barcelona revisarà el ràting català, que serà «més dèbil que el BBB» pels «persistents balanços negatius i l'elevat deute». L'agència Fitch diu que una majoria autonomia fiscal «podria ser finalment positiva» pel ràting de Catalunya si impliqués «l'augment de la recaptació fiscal» i la continuació del «suport del govern central».

L'opinió de Moody's

L'agència de qualificació creditícia Moody's considera que les «tensions negatives en matèria de crèdit» entre la Generalitat i el Govern espanyol probablement continuaran després de les eleccions del 27 de setembre.

En un comentari donat a conèixer ahir, Moody's opina que l'«ambigu» resultat electoral de les eleccions catalanes de diumenge no ha permès resoldre «les fonts de tensió» entre les dues parts, i que això és negatiu en matèria de crèdit tant per al Regne d'Espanya (amb una qualificació de Baa2 -aprovat- amb perspectiva positiva) com per a la Generalitat (Ba2, equivalent a un bo porqueria, encara que també amb perspectiva positiva).

No obstant això, Moody's no avança correccions de nota de les dues administracions, sinó que es limita a subratllar que els comicis han aportat una «incertesa addicional» al conflicte, atès que Junts pel Sí i la CUP, malgrat sumar majoria en escons, no han aconseguit majoria en vots a favor de la independència i les dues formacions no són socis de coalició evidents, per les seves diferències polítiques, apunta.

Així les coses, Moody's segueix sostenint que Catalunya continuarà formant part d'Espanya i augura que probablement es camina cap a un escenari polític amb més traspàs competencial cap a Catalunya donada la pressió independentista. En aquest punt, Moody's precisa que caldrà veure quina classe d'acords s'adopten per saber quines implicacions creditícies tindrien sobre les dues parts.

Moody's apunta que si el govern català no és capaç de rebaixar la tensió amb el Govern això seria negatiu per al crèdit de la Generalitat, si bé Moody's preveu que l'Estat continuï subministrant liquiditat a la Generalitat a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).

El crèdit a Espanya

També aquesta agència de qualificació creditícia opina que una hipotètica independència de Catalunya tindria també implicacions negatives en matèria de crèdit per a Espanya, atès que Catalunya aporta al voltant d'un 20% del PIB espanyol.