30 de setembre de 2015
30.09.2015

L'Estat diu que no es va imputar abans per no interferir en el 27-S

30.09.2015 | 08:25

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va explicar ahir que la imputació del president de la Generalitat, Artur Mas, pel 9-N no es va produir abans per no interferir en les eleccions catalanes. D'aquesta manera, una vegada passats els comicis, Catalá troba «lògic i raonable» que la Justícia segueixi els seus tràmits. «El que ha pres en consideració el TSJC és no haver interferit en el procés electoral i no haver portat aquest tipus d'actuació a les últimes setmanes, on segurament sí que hi hauria pogut haver una certa contaminació d'un procés judicial i electoral», va afegir ahir Català als mitjans.

El titular de Justícia va explicar que el TSJC ha tingut cura de «no barrejar els temps jurídics i polítics». Per la seva part, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, també va afirmar que el Govern espanyol, «els polítics» i ell mateix no tenen «res a dir» sobre aquesta triple imputació de Mas, Ortega i Rigau per haver impulsat la consulta del 9-N. «Això és una causa que porta la Fiscalia General de l'Estat pels fets del 9 de novembre i me n'he assabentat pels diaris», va assegurar el ministre. Segons Fernández Díaz, ara «cal deixar treballar a la Justícia» perquè «la separació de poders és fonamental en un estat democràtic i de drets». «Jo crec en la separació de poders i cal deixar treballar a la Justícia», va afegir.

En declaracions als passadissos del Congrés, el ministre va assegurar que el que ha inhabilitat Artur Mas per ser president de la Generalitat «són els resultats de les eleccions del passat diumenge que va plantejar com unes plebiscitàries i que ha perdut», perquè ha obtingut «un resultat menys que mediocre» després de «baixar» nou escons.

La Moncloa guarda silenci

Mentrestant, des de la Moncloa, l'equip del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va optar per evitar comentar ahir la imputació del president de la Generalitat, Artur Mas, perquè -segons es va assegurar- «mai comentem decisions judicials». El secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, també va afirmar des del Congrés dels Diputats que l'executiu espanyol prefereix en aquest cas guardar silenci, «com en qualsevol altre procediment judicial». Segons va afirmar, «l'únic que fem és respectar aquestes decisions». També va aprofitar per destacar la independència de la Justícia.

Per això, va voler recordar que es tracta de tres poders diferents: el judicial, que l'ha imputat, l'executiu, i el legislatiu, que ha de votar el nou president català.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook