La portaveu del Govern català, Neus Munté, va titllar ahir «d'anomalia democràtica» que el president de la Generalitat, Artur Mas, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i l'exvicepresidenta Joana Ortega estiguin imputats per posar les urnes el 9-N. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Munté va parlar «d'instrumentalització política» per part de la Fiscalia i del Govern espanyol, a més de «tics antidemocràtics». «Estem davant d'un judici polític», va posar de manifest la portaveu, que no hi va voler veure res més que una coincidència en la data escollida perquè declari Mas (amb el 75è aniversari de l'afusellament de Lluís Companys). Munté també va considerar un «exercici de cinisme absolut» que el ministre de Justícia hagi demanat respecte per a la imputació.

Una vegada acabada la reunió del Consell Executiu, que es feia al mateix temps que es coneixia la triple imputació, Munté va carregar ahir al migdia contra el Govern espanyol per haver pressionat la Fiscalia en primer terme perquè es querellés contra Mas, Rigau i Ortega. A més, Munté va denunciar que aquestes pressions s'han intensificat durant la campanya. Segons ella, una prova d'això són les filtracions sobre la imputació que es van produir ahir al matí. «Estem davant d'un judici polític, d'una instrumentalització política», es va queixar la vicepresidenta del Govern català, que va donar «ple suport i solidaritat» als tres querellats. «És una autèntica anomalia democràtica que afecta la Fiscalia i el Govern espanyol», va afirmar.

Sobre la data i la coincidència entre la declaració de Mas i l'aniversari de l'afusellament de l'expresident Lluís Companys, Munté va assegurar que «no pot pensar cap altra cosa que no sigui una coincidència». En aquesta mateixa línia, va aprofitar per criticar que el ministre de Justícia, Rafael Català, hagi demanat respecte per la decisió del TSJC. Segons la portaveu, això és un «exercici de cinisme absolut», perquè «la pressió del Govern espanyol sobre la Fiscalia no s'ha aturat en cap moment, tampoc al llarg de la campanya electoral». «Aquí no hi ha coincidències ni respecte per cap data ni període electoral», va afegir Munté. Al seu parer, «el que haurien de demostrar» des de l'Estat «si fossin sincers és satisfacció».

En demanar-li si presentaran un recurs contra aquesta imputació, Munté va explicar que la Generalitat ja va presentar-ne un quan van començar a citar alguns testimonis a declarar «amb la clara voluntat de crear un relat». En aquest recurs, s'argumentava que el que seria normal és que primer declaressin les tres persones querellades. Per tant, va confirmar que Mas, Rigau i Ortega aniran a declarar en la data que se'ls ha fixat.

En tot cas, Munté va indicar que aquesta citació «no pot obstaculitzar ni frenar el procés» després que la independència hagi assolit un «resultat contundent diumenge, amb una participació que li dóna tota la legitimitat». Segons va assegurar, tots els passos s'han de donar amb normalitat, inclosa la constitució del Parlament.