Les negociacions entre el PDeCAT -que participa sota la marca de Junts per Catalunya (JxCat)- i ERC sobre els punts compartits al programa electoral del 21-D aparquen la via unilateral i se centren en una independència negociada. Fonts de les dues formacions van negar, però, que hi hagi un acord tancat i van assegurar que és un document de treball que fa uns 10 dies es va posar sobre la taula com a base de les converses. Segons el document, es planteja «assolir una negociació bilateral amb l´estat espanyol i alhora amb la Unió Europea -com a subjecte de dret internacional- a partir del qual, sense cap renúncia prèvia per part del Parlament i del Govern, es faci possible l´accés de Catalunya a la plena independència i l´efectiva i pacífica articulació democràtica de la República».

El document de nou punts programàtics compartits, que no ha estat negociat amb la CUP, no contempla la via unilateral cap a la independència. Un dels punts planteja «impulsar un gran acord de país, que amb voluntat democràtica i vocació constituent, eixampli encara més, per mitjà d´instruments de presa de decisió i debat participatius, l´àmplia majoria ciutadana partidària que Catalunya pugui exercir lliurement el dret a l´autodeterminació». Es tracta d´una idea que el líder d´ERC, Oriol Junqueras, ja va expressar dimarts en un article des de la presó publicat a El Periódico.

En aquest esborrany de negociació també s´hi contempla l´alliberament dels «presos polítics» i la fi de l´article 155.

Retrets de la CUP a ERC i JxCat

Per la seva part, la portaveu de la CUP, Núria Gibert, va assegurar que l´esborrany que tindrien sobre la taula ERC i JxCat els remeta un «escenari passat». «No plantegen elements d´avenç», i va lamentar sobretot les dues últimes propostes. Així, la portaveu cupaire, que va admetre que la CUP està en converses amb els altres dos partits, va advertir que «impulsar un gran acord de país» els recorda massa al Pacte Nacional pel Referèndum, una pantalla que veuen superada pel «pacte amb la democràcia, més físic», durant l'1-O. A més, Gibert va definir com un «desig i entelèquia» la negociació bilateral que plantejarien a l´Estat i la Unió Europea. De fet, la portaveu de la CUP voler deixar clar que els cupaires no renuncien a la via unilateral.