El secretari d'Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, va afirmar ahir que l'aplicació del 155 a Catalunya es va fer amb proporcionalitat i, en cap moment, hi va haver buits de poder o disfuncions que poguessin afectar a l'Administració o als ciutadans.

En una compareixença al Senat, a petició del Govern espanyol, per informar del primer mes d'aplicació del 155 a Catalunya, Bermúdez de Castro ha fet un balanç «satisfactori», va subratllar els resultats «tangibles» i com la seguretat jurídica està influint en la millora econòmica.

Quan es compleixen els 38 dies d'aplicació del 155, Bermúdez de Castro ha destacat que tot està transcorrent segons els objectius plantejats, s'ha restablert l'ordre constitucional, «es treballa en recuperar l'estabilitat i l'interès general» i els preparatius per a les eleccions del 21D s'estan realitzant amb «normalitat».

Com a exemple i com a part d'aquests «efectes tangibles», Bermúdez de Castro va posar d'exemple la convocatòria de concurs públic per a l'ingrés en l'accés a la funció pública docent amb noves 2.000 places en l'àmbit de l'educació.

El secretari d'Estat va subratllar que allò que va fer el Govern central va ser salvaguardar l'Estatut d'Autonomia com a part de l'ordre constitucional, mantenir el benestar social i la recuperació econòmica i assegurar el benestar «de tots els catalans».

També va dir que les mesures en cap moment van ser improvisades i es van aplicar després de ser estudiades amb el «màxim detall» per un grup de juristes.

A més i després del 155, Bermúdez de Castro va voler expressar en la seva intervenció l'agraïment als empleats públics de Catalunya per la seva «professionalitat» i perquè la seva «actitud i esforç» ha permès aplicar amb normalitat aquestes mesures excepcionals.