El candidat de la CUP a la presidència de la Generalitat, Carles Riera, ha insistit en la via unilateral com l'única possible per posar en marxa la República. En una roda de premsa a l'ACN, Riera assegura que la CUP no facilitarà la constitució d'un govern que es plantegi fer autonomisme des del Parlament i opti per ajornar la República, encara que es doni un context de 'pressing CUP' després del 21-D. Riera també ha augurat que la construcció del nou estat suposarà una situació de "confrontació permanent" que s'allargarà alguns anys: "El franquisme i el feixisme campen amb absoluta impunitat i haurem de resistir i assumir la repressió violenta".

El cap de llista de la CUP basa en la unilateralitat per a l'aplicació de la República, la desobediència del 155 i el desenvolupament d'un pla de govern republicà al servei de les classes populars les línies vermelles dels anticpitalistes a l'hora de facilitar o participar en la construcció del govern que pugui sorgir del 21-D.

Riera rebutja qualsevol altra opció perquè considera que no hi ha cal altra via possible. Sobre les propostes de diàleg que plantegen la resta de partits independentistes, el líder de la CUP avisa: "No sabem veure aquest escenari en el marc constitucional. Si ens expliquen una solució l'escoltarem, però fins ara no l'hem vist".

El líder cupaire diu que si hi ha 'pressing CUP' per fer autonomisme i ajornar l'aplicació de la República, la CUP "no hi serà". "Sabem perfectament que el camí no serà fàcil, però ens hem de recuperar del cop d'estat i recuperar la iniciativa" avisa Riera, en al·lusió directa a ERC i JxCat.

Riera avisa als altres partits independentistes que cal ser "coherent" i que "no es poden aplicar polítiques de gestió autonòmica". Si ho fan, diu, "considerarem que han deixat de ser independentistes". Carles Riera assegura que el vot a la CUP és, en aquest sentit, l'únic que no dona lloc a l'equívoc.

Amb tot, el líder de la CUP augura un escenari complex de tensió i enfrontament: "No tenim cap mena de dubte que si emprenem camí de l'1-O, continuaran aplicar el 155. El Govern va cometre un error de diagnosi perquè les eines previstes no eren les pròpies per fer-ho en rebel·lia", reconeix.

Ara, explica, aquest "somni" ja no existeix i assumeix que la construcció del nou estat s'haurà de fer en la "confrontació permanent". El cap de llista de la CUP preveu que el conflicte s'allargui "anys" en els que caldrà mantenir la "lluita no violenta". Malauradament, però, augura que s'haurà d'assumir una "repressió violenta".

Rebutja la reforma de la Constitució

Sobre els "rumors i comentaris" al voltant de la reforma constitucional que han aparegut aquest 6 de desembre, la CUP assegura que la proposta es dona en un context de "voluntat recentralitzadora" per part de l'estat espanyol "més pròxim a Aznar que d'altres polítiques confederals". Riera considera que aquest debat és "irrellevant" .

En aquest sentit, Riera retreu a Podem i els comuns que aquest 6 de desembre celebrin la constitució espanyol i els recorda que el 15-M "compartint carrers" amb la CUP per tal de "destituir el règim del 78". Això, diu, és possible a Catalunya i demana als comuns que facin costat a l'independentisme per poder-ho fer realitat.