La Via Laietana de Barcelona es va omplir ahir amb 12.000 persones -segons xifres de la Guàrdia Urbana- per celebrar el Dia de la Constitució en el seu 39è aniversari, en defensa de la Carta Magna i contra el procés independentista. «Puigdemont a la presó» i «Catalunya és Espanya» van ser dos dels càntics més escoltats a la concentració, convocada per l'entitat Moviment Espanya i Catalans i que va comptar amb la presència de dirigents del PP -com Xavier García Albiol o Andrea Levy- i de Cs. Amb banderes espanyoles, catalanes i nombroses pancartes amb escrits com Golpistes feixistes o Aïllar-se és empobrir-se, la manifestació va sortir de la plaça Urquinaona per recórrer tota la Via Laietana i acabar a la plaça de Sant Jaume. La pancarta de la capçalera tenia el lema Caminem Junts! Respecte i convivència i davant de la comissaria de la policia espanyola els manifestants van cantar l'himne d'Espanya, van repartir petons als agents i van cridar «aquesta és la nostra policia».

«Avui estem d'aniversari i una ciutat tan espanyola com Barcelona ha d'homenatjar el seu marc legal, la seva Carta Magna, i aquí estem els ciutadans de Catalunya celebrant un dia com el d'avui», va afirmar Javier Megino, portaveu del Moviment Cívic d'Espanya i Catalans. Merino també es va mostrar esperançat que les eleccions del 21-D serveixin per formar una majoria constitucionalista a la Generalitat i així poder donar «un cop de porta definitiu al procés».

«Evitar que la tornin a trencar»

Una confiança semblant va mostrar el vicepresident del Moviment Cívic d'Espanya i Catalans, Ángel Hernández, que va fer una crida a defensar la Constitució després dels comicis a Catalunya «per evitar que els partits independentistes la tornin a trencar a trossos». No som fatxes, som espanyols, Tapen retallades i corrupció amb banderes i una imatge del Puigdemont caganer van ser altres de les pancartes que es van poder veure a la manifestació.

A l'arribada a la plaça de Sant Jaume, els concentrats van intensificar els crits de «Puigdemont a la presó» davant el palau de la Generalitat. Va ser llavors que el president de l'associació Empresaris de Catalunya, Josep Bou, va agrair la presència als manifestants tot defensant «l'orgull de ser catalans i tenir la millor pàtria, que és Espanya».