La Policia de Brussel·les calcula que al voltant de 45.000 persones ha participat avui en la manifestació independentista convocada per l'ANC i Òmnium Cultural.

Puigdemont, que ha tancat l'acte, ha hagut de fer un recorregut alternatiu per seguretat i només s'ha sumat a la capçalera al final de la manifestació, a la que també han acudit altres polítics catalans com l'expresident de la Generalitat Artur Mas o el portaveu del Congrés d'ERC, Gabriel Rufián, entre d'altres. L'expresident de la Generalitat i els quatre exconsellers a Bèlgica, que també han intervingut en un acte on ha sonat l'Himne de l'Alegria, han estat rebuts entre crits de "no esteu sols" pels participants, que duien impermeables, bufandes i gorres grocs, el color elegit pels independentistes com a símbol de protesta.

Puigdemont ha acabat el seu discurs adreçant-se al president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker: "Havíeu vist mai enlloc del món una manifestació com aquesta per donar suport a criminals?"

L'exconseller Toni Comín ha estat qui ha adoptat un to més dur en la seva intervenció, dient "franquistes" al Govern de Rajoy.

Els organitzadors de la marxa, els líders d'ANC i Òmnium, Agustí Alcoberro i Marcel Mauri, respectivament, s'han felicitat per la capacitat de convocatòria i una organització que ha inclòs més d'una dotzena de vols xàrter i diversos centenars d'autocars.

La manifestació ha estat des de l'inici encapçalada per la número dos d'ERC, Marta Rovira, pels líders de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, Marcel Mauri i Agustí Alcoberro, respectivament; pel portaveu d'ERC al Congrés Gabriel Rufián, així com per l'exconsellera Meritxell Serret.

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el seu predecessor, Artur Mas, s'han unit a última hora a la mateixa capçalera, amb el lema "Europa, desperta", després de desviar-se per un camí alternatiu per motius de seguretat. Puigdemont portava una bufanda de color groc i saludava les persones que se li acostaven.

Els milers de participants porten banderes estelades, i molts d'ells amb impermeables, gorres i bufandes grocs, el color que utilitzen com a símbol de protesta per les detencions de membres del Govern de la Generalitat.

La marxa ha sortit del parc del Cinquantenari per un recorregut variat respecte a l'inicial per indicació de la Policia belga, que ha hagut de tancar alguns carrers del barri europeu, inclosa el carrer Stevin, que transcorre per darrere de la Comissió Europea.

Els crits més escoltats han estat "Puigdemont, president", "Llibertat presos polítics" i "Independència".

En acabar la marxa, a la plaça Jean Rey, darrere de l'Eurocambra, tancaran l'acte dos parlaments de Rovira i Puigdemont.

Abans de l'arrencada amb retard de la marxa, la número dos d'ERC ha explicat que l'objectiu és "demostrar a la UE com s'exerceix la democràcia, el que volen els ciutadans de Catalunya, exercir pacífica i democràticament els seus drets (...)".

"Ens sembla que el que no pot legitimar Europa és la forma d'exercir la democràcia per part del bloc del 155, que és a cops, exercint la violència d'Estat, empresonant a candidats i tenint presos polítics", ha dit.

Ha afegit que l'objectiu és que a Europa "sàpiguen com ens agrada exercir la democràcia als ciutadans de Catalunya".

"Avui estem aquí per exigir la llibertat dels presos polítics (...) perquè puguin participar en la campanya els que són candidats. Exigim que aquestes eleccions s'exerceixin de forma neta, en igualtat de condicions", ha assenyalat.

Centenars d'independentistes també han fet concentracions espontànies, en les darreres hores, en llocs turístics com la Grand-Place o el Sablon. Una trentena d'avions han traslladat manifestants des de Catalunya als aeroports belgues.

Puigdemont arriba a la manifestació

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha sumat aquest dijous a la manifestació. Puigdemont ha arribat al parc del Cinquentenari, al barri europeu i punt de partida del festeig, passades les 11.00 hores i sent aclamat pels assistents, al crit de 'President, president'.

L'exmandatari català ha acudit abrigat amb una bufanda de color groc i no ha fet declaracions, a l'espera de pronunciar un discurs al final de la manifestació, a la qual s'espera que acudeixin almenys 20.000 manifestants.

Centenars de gironins ja són a Brussel·les

Centenars de gironins ja són a hores d'ara a Brussel·les per participar en la manifestació independentista que segons els seus organitzadors -ANC i Òmnium Cultural- podria ser la més multitudinària dels darrers anys a la capital belga. Una quarantena d'autocars van sortir ahir de les comarques gironines en direcció Bèlgica, mentre que aquest matí sortiran dos vols xàrters organitzats per la llibreria gironina Les Voltes. També hi ha molta gent que ha decidit anar-hi amb el seu cotxe particular -ahir les xarxes socials bullien amb imatges de cotxes guarnits de color groc i amb estelades recorrent les carreteres franceses- i altres amb vols regulars. Alguns tenen previst tornar aquesta tarda mateix, mentre que d'altres s'hi passaran tot el pont i aprofitaran per fer turisme.

Convocatòria a la Grand-Place, ahir al vespre

Centenars de catalans es van concentrar dimecres al vespre a la Grand-Place de Brussel·les. La concentració es va convocar de forma espontània per les xarxes socials a les vuit del vespre en aquest punt neuràlgic de la capital belga, prèviament a la gran manifestació d'aquest dijous organitzada per la iniciativa Omplim Brussel·les per demanar l'alliberament dels presos polítics catalans i denunciar la repressió de l'estat espanyol i la inacció de la Unió Europea. A la Grand-Place s'hi van poder sentir crits de 'Llibertat, presos polítics', 'Independència' o 'Puigdemont és el nostre president' i també s'ha cantat l'himne d''Els Segadors'.