El cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, i la número dos d'ERC, Marta Rovira, intervindran al final de la manifestació independentista organitzada avui per ANC i Òmnium Cultural, que recorrerà el barri europeu de Brussel·les.

Desperta, Europa és el lema d'una marxa que, segons els organitzadors, serà «massiva» i es convertirà en el principal acte de campanya previst per ara en què podrà participar físicament Puigdemont. «Serà una manifestació molt, molt gran, la més gran que s'ha vist mai a Brussel·les», va augurar ahir el número dos d'ANC, Agustí Alcoberro, que juntament amb el representant d'Òmnium, Marcel Mauri, i el coordinador internacional de les organitzacions, Francesc Bellavista, van explicar els detalls de la jornada prevista per avui. Sense voler donar xifres estimades de participació, sí que van dir que esperen superar els 20.000 assistents.

«Demanem en un principi permís per a 10.000 participants però hem hagut de revisar amb la Policia el permís per a assistents diverses vegades», va assenyalar Alcoberro, que va opinar que aquest nombre «es multiplicarà».

La marxa partirà de la gran esplanada del Parc del Cinquantenari amb l'avinguda Tervuren, una zona amb escultures i plaques commemoratives de la independència de Bèlgica.

Els participants estan convocats a partir de dos quarts d'onze del matí i una hora després està previst que surti la manifestació per dos carrers cèntrics del barri europeu, per transcórrer després per la zona de Malbeek i acabar a la plaça Jean Rey.

Bellavista va assenyalar que el recorregut ha estat «revisat diverses vegades» per la policia belga, i que el desig inicial d'ANC i Òmnium era que pogués acabar a la plaça de Schuman, l'epicentre de les institucions comunitàries.

Segons Mauri, amb aquesta manifestació pretenen que Europa «reaccioni davant la vulneració de drets i valors europeus a Catalunya, i per tant vulneració de drets en la Unió Europea».

En aquest sentit, els representants de les dues organitzacions independentistes van indicar que havien demanat reunir-se amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per denunciar l'estada a la presó de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

Concentració de Societat Civil

Diversos centenars de persones van celebrar ahir a Brussel·les el 39è aniversari de la Constitució amb una concentració davant del Parlament Europeu, que va estar encapçalada per eurodiputats de diferents formacions. En l'acte, convocat per Societat Civil Catalana (SCC) amb el lema Celebrant la nostra Constitució, van onejar senyeres, banderes europees, espanyoles i belgues que buscaven posar en valor la Carta Magna i simbolitzar l'amistat entre Espanya i Bèlgica.

D'altra banda, eurodiputats del PP, PSOE i el grup liberal (ALDE) van fer una crida a la partició el proper 21-D, tot insistint que els ciutadans de Catalunya «han de sortir al carrer i votar». Tots ells van participar en una conferència sobre el paper de la Constitució del 1978 en la transició espanyola, en un acte celebrat al Parlament Europeu.