El bloc sobiranista va exhibir múscul ahir al cor de la Unió Europea amb una gran concentració pels carrers de Brussel·les. La policia de la capital belga va calcular que al voltant de 45.000 persones van particiar en la manifestació independentista convocada per l'ANC i Òmnium Cultural, que va arrencar amb retard al parc del Cinquantenari.

La manifestació va ser des de l'inici encapçalada per la número dos d'ERC, Marta Rovira, pels líders de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, Marcel Mauri i Agustí Alcoberro, respectivament; pel portaveu d'ERC al Congrés Gabriel Rufián, així com per l'exconsellera Meritxell Serret.

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el seu predecessor, Artur Mas, es van unir a última hora a la mateixa capçalera, amb el lema «Europa, desperta», després de desviar-se per un camí alternatiu per motius de seguretat.

Puigdemont anava abillat també amb una bufanda de color groc i anava saludant les persones que se li acostaven. Els milers de participants van portar banderes estelades, i molts d'ells amb impermeables, gorres i bufandes grocs, el color que utilitzen com a símbol de protesta per les detencions de membres del Govern de la Generalitat. La marxa va sortir del parc del Cinquantenari per un recorregut variat respecte a l'inicial per indicació de la policia belga, que va haver de tancar alguns carrers del barri europeu, inclòs el carrer Stevin, que transcorre per darrere de la Comissió Europea.

Els crits més escoltats van ser «Puigdemont, president», «Llibertat presos polítics» i «Independència». En acabar la marxa, a la plaça Jean Rey, darrere de l'Eurocambra, van tancar l'acte dos parlaments de Rovira i Puigdemont.

Abans de l'arrencada amb retard de la marxa, la número dos d'ERC va explicar que l'objectiu és «demostrar a la UE com s'exerceix la democràcia, el que volen els ciutadans de Catalunya, exercir pacíficament i democràticament els seus drets (...)». «Ens sembla que el que no pot legitimar Europa és la forma d'exercir la democràcia per part del bloc del 155, que és a cops, exercint la violència d'Estat, empresonant candidats i tenint presos polítics», va dir. Va afegir que l'objectiu és que a Europa «sàpiguen com ens agrada exercir la democràcia als ciutadans de Catalunya». «Avui estem aquí per exigir la llibertat dels presos polítics (...) perquè puguin participar en la campanya els que són candidats».