La multitudinària manifestació d'ahir a Brussel-les, sota el lema Wake Up, Europe ( Desperta, Europa), va col·lapsar de groc el barri europeu de la ciutat des de primera hora del matí. I no només aquest barri: tots els carrers del seu entorn també es van omplir d'estelades i llaços grocs, convertits en símbol de protesta pels empresonaments dels líders i polítics independentistes.

La ciutat, de fet, ja s'havia omplert de catalans la nit abans, amb un acte a la Grand Place, una primera concentració espontània que va servir de punt de trobada per als primers d'arribar, tenyida pel tradicional espectacle de llums i so de l'època nadalenca.

Ahir, des de primera hora del matí, els manifestants van omplir de color un dia típic de Brussel·les, gris, fred i plujós, que no va impedir que els assistents es concentressin en un ambient festiu, entre música i cants com l' Oda a l'Alegria de Beethoven, himne europeu. I encara que Brussel·les és escenari de concentracions gairebé diàries, la ciutat no recorda una manifestació tan multitudinària de temàtica no belga, segons van assenyalar fonts policials.

Els tramvies i el metro estaven inusualment col·lapsats des de primera hora, i molts, davant els talls de trànsit, van dirigir-se a peu al parc del Cinquantenari, punt de partida de la marxa. Allà hi havia Marta Rovira i Gabriel Rufián, Artur Mas, Carles Puigdemont i els quatre consellers cessats que l'acompanyen a Brussel·les. Tots ells van rebre un bany de masses, especialment Mas i Puigdemont, fet que els va obligar a realitzar la marxa per un camí alternatiu.

Abillat amb una bufanda groga, Puigdemont va caminar a gran velocitat des de la Comissió Europea (CE) fins a la plaça Jean Rey, punt final de la manifestació, acompanyat d'un equip de seguretat, però això no va dissuadir molts assistents d'acostar-se a ell per fer-s'hi fotografies i mostrar-li suport entre crits de «President».

Més enllà dels 200 autocars i cinc vols xàrter contractats pels organitzadors, ANC i Òmnium Cultural, molta gent es va desplaçar fins a la capital belga en vols regulars, vehicle privat i tren, alguns per gaudir del pont i molts altres només per unes hores, atès que les places hoteleres per a aquests dies a Brussel·les estan pràcticament esgotades, segons va informar l'organisme turístic Visit Brussels.

La manifestació ha servit per donar oxigen a la malaguanyada hostaleria belga, que es recupera encara de la caiguda lliure provocada pel terrorisme, amb una ocupació històrica en aquestes dates i amb gairebé la totalitat de les seves 18.000 places ocupades.

Tampoc a la plataforma Airbnb quedava ni un sol apartament per menys de 400 euros a Brussel·les i rodalies, fet que va propiciar l'intercanvi privat ofert pels flamencs simpatitzants de la causa, que han allotjat uns 2.000 participants.

En Josep i la Gemma, dos treballadors de la Diputació de Barcelona, ja tenien planejat passar el pont a Brussel·les, de manera que es van sumar a la marxa. Altres, com la Bea, viuen ja a la capital belga i van assistir-hi per solidaritat amb els que havien fet fins a 20 hores de carretera.

De camí a la capital belga, la Roser va teixir la seva pròpia bufanda al cotxe, tal com es va poder veure en una imatge que va penjar a les xarxes socials, plenes de comentaris i fotografies de la concentració.

Al centre de Brussel·les, alguns comerciants van comprovar, sorpresos, com se'ls esgotaven les peces de color groc. Les compraven catalans de totes les edats, incloses moltes famílies que han viatjat a la capital europea amb els nens i fins i tot amb les mascotes. I al llarg de tot el dia, en paral·lel a la manifestació, es van celebrar castells, recitals de poesia i altres actes culturals.