El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimecres que espera tenir un "diàleg normal i civilitzat" amb el nou Executiu català que sorgeixi de les eleccions autonòmiques del 21 de desembre.

Dit això, ha recalcat que "sempre" ha estat disposat al diàleg però ha de ser dins la llei.

Així s'ha pronunciat en la sessió de control al Govern del ple del Congrés, després que el portaveu parlamentari del PDeCAT, Carles Campuzano, hagi instat que "abandoni l'autoritarisme i dialogui amb les institucions de Catalunya".

Campuzano ha recriminat a Rajoy que aquests anys, davant les demandes de diàleg dels catalans, s'hagi "parapetat" en l'"argument de respecte a la llei".

És més, ha acusat el Govern espanyol de "deixar passar el temps" per veure si la situació es "dissolia com un souflé", "intervenir les finances de la Generalitat" o "reprimir de manera violenta l'exercici dels drets dels ciutadans".

"Sempre" disposat a dialogar, però dins la llei

El president del Govern espanyol ha afirmat que el que ha passat a Catalunya es deu al fet que uns governants "van decidir que en la seva comunitat la Constitució no regia i no s'aplicava" i "van inventar una nova legislació", sense deixar parlar l'oposició i "fent cas omís a les resolucions dels tribunals".

Després d'afegir que l'article 155 es va aplicar per restaurar la "la llei i els drets de les persones", ha dit que espera que "les coses es normalitzin ràpid" i que puguin tenir com han fet des del 1978 "un diàleg normal i civilitzat".

I ha afegit que "sempre" ha estat "disposat a dialogar" però dins la llei no plantejant un "referèndum sí o sí" com, segons ha dit, van fer els anteriors governants de Catalunya.