El cap de llista de la CUP, Carles Riera, va assegurar que és «moralment insostenible» un escenari en el qual l'independentisme «claudiqui» davant l'Estat, «es retracti» de la proclamació de la «república» i accepti «acatar la Constitució i el 155». Riera, en el cicle de rodes de premsa que organitza l'Agència Efe amb motiu de les eleccions, va dir que l'independentisme no ha de contemplar «la deslegitimació de l'1-O com un referèndum vàlid i vinculant».

Apostar per un «escenari» que no sigui el de «materialitzar la república» seria «moralment insostenible, cosa que no es pot sostenir des d'un punt de vista moral i ètic tenint en compte que l'1 d'octubre més de dos milions de persones s'hi van jugar el físic», va afegir.

En paral·lel, des de Girona, la CUP va voler denunciar que més de 800.000 persones de la societat catalana no podran participar al 21-D per culpa de les limitacions de la llei d'estrangeria espanyola. Laia Pèlach, número 3 per Girona, va denunciar aquesta situació en una visita al barri de Can Gibert del Pla de Girona. Estendre el dret de vot «és una qüestió de justícia cap a aquelles persones que en alguns casos fa més de 20 o 30 anys que viuen entre nosaltres sense poder votar», va assegurar Pèlach.