La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat aquest dissabte que ha estat "Mariano Rajoy i el PP" qui ha fet que "avui per avui ERC, Junts per Catalunya i la resta dels independentistes no tinguin líders perquè estan escapçats", i ha demanat el vot pel Partit Popular per "seguir liquidant l'independentisme" i "assentar" les actuacions que s'han dut a terme d'ençà de l'aplicació del 155 i la destitució del Govern. Ha fet aquestes manifestacions en un dinar electoral a Girona on han participat també el candidat Xavier García Albiol, el delegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo, i on ha assistit el secretari d'Estat d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro.

La vicepresidenta ha irromput de nou aquest dissabte a la campanya del PP per reclamar el vot dels constitucionalistes a la seva opció, i ho ha fet recordant que a diferència d'altres formacions ha estat el PP i el govern de Mariano Rajoy qui va aprovar el 155 i qui està "desmuntant les estructures d'Estat" i "aixecant la persiana de la Generalitat cada dia". L'important, ha dit la vicepresidenta, no són els discursos, sinó "l'èpica" de "governar molt bé".

"Diplocat en liquidació"

En aquest marc, i després d'un dinar amb militants del PP a Girona, Sáenz de Santamaría ha ironitzat sobre el fet que des de divendres "el Diplocat ja no es diu Diplocat, sinó 'Diplocat en liquidació'" i ha atribuït a l'acció del govern de Mariano Rajoy el fet que "per primera vegada" les enquestes apunten que els independentistes poden deixar de sumar majoria absoluta.

"Qui ha fet que avui per avui ERC, Junts per Catalunya i la resta dels independentistes no tinguin líders perquè estan escapçats? Mariano Rajoy i el PP. Qui ha fet que la Generalitat no estigui al servei de l'independentisme i ha tancat les ambaixades? Mariano Rajoy i el PP", ha afirmat Sáenz de Santamaría.

L'agenda de Jové

La vicepresidenta ha assegurat també que el programa dels independentisme era "la moleskine negra de Jové", en referència als documents que la Guàrdia Civil va incautar a l'exnúmero dos de la Conselleria d'Economia, Josep María Jové. Segons ha apuntat, la informació posa de manifest que el full de ruta independentista era "mentir tothom", "incomplir les promeses" i "triturar la llibertat".

"Pensaven que podrien fer el que volguessin" però "van topar amb Rajoy i amb el PP", ha afirmat la vicepresidenta, que s'ha preguntat si els independentistes "és que pensaven que l'Estat de dret no funcionava a Espanya i que podrien utilitzar en seu propi benefici la Generalitat".

"El vot pel PP a Girona val doble"

En aquest sentit, ha assegurat que el govern de Rajoy ha "posat fre" al full de ruta independentista però cal "assentar tot el que hem fet aquestes setmanes". Per això ha demanat als votants constitucionalistes de Girona que votin la seva formació i no altres, tot i que ha evitat citar Ciutadans, per evitar que els seus vots es perdin fruit de la llei electoral, que podria decantar un escó entre el PP i la CUP.

Segons Sáenz de Santamaría el vot pel PP a Girona "val doble: perquè guanyi el PP i perquè perdi la CUP". "A vegades volem votar una cosa i acabem donant l'escó a la pitjor opció, que és la CUP o els independentistes", ha dit en referència a aquesta qüestió, però "el que vota el PP sap que el seu vot va al PP, mentre que el que no posa la papereta del PP no sap si el seu vot al final servirà per a la CUP".

Presència del gestor del 155: Roberto Bermúdez de Castro

A l'acte hi ha estat present també el secretari d'Estat d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, encarregat de la gestió del 155, que s'ha aixecat per saludar els militants del PPC quan ha estat presentat per Xavier García Albiol. Bermúdez de Castro, que ha optat fins ara per un perfil discret a Catalunya, no ha pres la paraula.

Albiol diu que el 155 ha "posat ordre" a la Generalitat

El candidat del PPC a la presidència del govern espanyol, Xavier García Albiol, ha insistit que el 21D no només està en joc el govern de la Generalitat sinó "segurament també l'estabilitat a Espanya", i ha celebrat que el govern de l'Estat hagi "posat ordre" als departaments de la Generalitat i hagi tancat el DIPLOCAT.

Albiol ha afirmat que la seva formació treballa per "tornar la normalitat social" a Catalunya i posar punt i final a la "divisió" i "l'enfrontament constant" que ha generat -segons ha dit- el procés independentista. Segons Albiol, cal que Catalunya disposi d'un "govern de tots", però per fer-lo cal un PP fort al Parlament.

Alerta que votar Cs pot acabar donant un diputat a la CUP

Albiol ha demanat un cop més als unionistes que apostin pel PP. Ha alertat que a demarcacions com Girona "ens estem jugant quelcom més que el vot al PP: una alternativa que si no va al PP passa a la CUP i ERC" pels "capricis de la Llei electoral". "Votar determinats partits a aquest moment pot significar restar un diputat al PP i donar-lo no al partit votat, sinó a la CUP", ha dit.

Millo titlla de "tirania" el govern de Puigdemont

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha qualificat de "malson" els últims dos anys de "tirania" per part d'un govern de la Generalitat que "ha abusat del poder" i que ha "mentit" i "enganyat" els catalans.

"Hem tingut un govern de dictadura i de tirania dels que han volgut imposar les seves idees donant l'esquena a la mitat dels catalans i perjudicant tothom", ha afirmat Millo, que ha emplaçat de nou els votants constitucionalistes a votar el PP perquè -segons ha afirmat- l'últim diputat de la demarcació de Girona estarà en disputa entre el PP, ERC i la CUP.

En aquest sentit, ha advertit sense citar-lo Ciutadans, un partit que "encara no ha fet res i només aspira a aprofitar-se del fruit de la feina que hem fet". "Algunes pensen només en guanyar, i ens poden fer perdre", ha alertat.

Olmedo demana el vot pel PP per "tenir un Nadal en pau"

La cap de llista del PPC a la demarcació de Girona, Maria Àngels Olmedo, també ha pres la paraula per demanar el vot de "tots els catalans que també se senten espanyols i que van sortir al carrer per dir que Catalunya també". "Per tenir un Nadal en família i alegra cal superar el procés", ha dit Olmedo, que ha afirmat que la recuperació de la "normalitat" és vital per a un "Nadal en pau".