Institucions Penitenciàries ha obert expedient a Oriol Junqueras i Jordi Sànchez per suposadament utilitzar les comunicacions familiars o les permeses per a la seva assistència lletrada per difondre missatges polítics.El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, va anunciar l'obertura dels respectius expedients als dirigents independentistes empresonats de forma preventiva a les presons madrilenyes d'Estremera (Junqueras) i Soto del Real (Sànchez).

En el cas de Junqueras, ahir es va emetre una breu entrevista telefònica a Rac1 en la qual afirmava que si es troba a la presó és perquè «hem demostrat que donem la cara» i perquè «no m'amago mai del que faig i perquè sóc conseqüent amb els meus actes, decisions, pensaments, sentiments i voluntat».

Per la seva banda, Jordi Sànchez va gravar un missatge telefònic que va ser emès en un míting de Junts per Catalunya en el qual va demanar donar suport a la candidatura que encapçala Carles Puigdemont i va titllar de «tontos útils» de Mariano Rajoy Inés Arrimadas, Miquel Iceta i Xavier García Albiol.

Davant d'aquesta situació, Institucions Penitenciàries ha obert dos expedients per investigar si han utilitzat les comunicacions que es permeten als presos per contactar amb la família o amb els seus advocats per difondre missatges amb d'altres finalitats. Ara, els dos dirigents -candidats a les eleccions del 21D- poden presentar al·legacions ara per justificar la seva conducta. Tot i això, Institucions Penitenciàries ja ha prohibit a Sànchez rebre visites o comunicar-se amb la número 31 de la candidatura de JxCat, Núria Guillaumes, davant la sospita que va ser ella qui va gravar el missatge.

En aquest àmbit, existeix el precedent del dirigent abertzale Arnaldo Otegi, a qui es va expedientar per participar en un míting d'EH Bildu en la campanya electoral del 2012 amb un missatge gravat des de la presó de Logronyo on complia condemna. En aquella ocasió, a Otegi se li van imposar mesures cautelars com la prohibició temporal de mantenir comunicacions telefòniques i visites mentre s'instruïa l'expedient. Finalment, la Comissió Disciplinària de la presó de Logronyo el va sancionar amb 12 dies d'aïllament en cel·la per una falta molt greu i la privació de tres dies de passeig per una infracció lleu.