Puigdemont va dir que no es donaven les condicions per la independència.

Jo vaig parlar amb ell i em va dir que no va tenir garanties que deixés d'aplicar-se el 155. I que tampoc la volia tirar endavant perquè creia que es podia creuar la línia de la violència.

Tampoc no és que hi hagués gaires estructures d'estat preparades...

Potser alguns objectius no es van assolir, en concret en temes econòmics. Però va ser noble per part de Puigdemont fer un pas enrere si creia que no podia garantir que no hi hagués violència.

Realment hi havia perill del «bany de sang»?

M'agrada ser cauta quan parlo, i no em referiria a «bany de sang». Però amb el que vam viure ell dia 1 d'octubre, estic segura que hi hauria hagut una reacció de l'Estat espanyol.

Per què ens van mentir dient que independència en 18 mesos, que Europa ens donaria suport, que la UE ens voldria a dins, que ho teníem tot preparat?

Bé, jo no formava part del govern. Però crec que en parlar de 18 mesos es va pecar una mica d'ingenuïtat. Les coses no són tan fàcils. Un camí tan llarg no pot ser curt. M'agrada la gent que intenta coses, jo sempre estaré al seu costat. Però potser va faltar dir: «Escolteu, això és molt difícil, el que intentem és molt complicat, no es tracta de prémer un botó i desconnectar». Jo, que soc persona prudent, veig les dificultats que tot comporta.

Per alguna cosa és experta en Dret Administratiu.

Allò dels 18 mesos... crec que no ens hem de posar cotilles. De cara al 22 de desembre, millor no començar a dir res, almenys fins que no sapiguem com queda el Parlament. No caiguem en els errors d'altres vegades, intentem tenir cintura. A mi no em farà res ser crítica quan convingui, quan el president Puigdemont em va trucar, ja coneixia el meu caràcter, i si crec que alguna cosa no es fa bé, ho diré. Diu molt a favor seu, que confiï en gent que sap que si veu res que no li agrada, ho dirà.

La veig persona molt pragmàtica. Què recomana?

Sobretot més prudència, no posar-se fites que no es puguin aconseguir. Una de les coses que primer s'han de fer és parlar clar sobre quines coses s'han assolit i quines no. Parlar a la gent com a adults, i no com si fossin persones a les quals explicar un conte.

ERC hauria de votar en Puigdemont de president?

Jo crec que sí. Si no, seria legalitzar aquest 155 que ens van aplicar.

Doncs per què no es presenten junts?

Això ho ha d'explicar ERC. Em consta que el president va estar fins al darrer moment lluitant per una llista unitària.

Ja, però em refereixo al fet que si opten per fer llista pròpia, veig difícil que votin algú d'una altra candidatura.

El que puc assegurar és que jo votaré en Puigdemont. I que si hagués sigut Junqueras el president destituït, ara votaria en Junqueras.

De fet, alguns diuen que en aquests moments estem vivint en la República catalana.

Ha, ha. La declaració va ser simbòlica, crec que es va fer per complir un programa electoral i perquè una part de Catalunya així ho demanava. La república viu més en els nostres cors i en el nostre pensament.

Ja, però: i jurídicament?

No, això no. Crec que no és necessari dir coses que no són. Almenys jo no faré aquest paper.

Junts per Catalunya treballa al marge del PDeCAT

Junts per Catalunya és una llista que ha sortit del president, a la qual s'ha sumat el PDeCAT. Amb qui jo parlo i m'interrelaciono no és el PDeCAT, sinó el president.

Comprèn, per tant, el descontentament d'alguns polítics del PDeCAT que esperaven anar més endavant a les llistes?

Segur que al principi els devia xocar, hem de ser sincers. Però jo he trobat el màxim de col·laboració per part de totes les persones, ni la més mínima dificultat.

Però quan Marta Pascal

Jo soc independent, per tant aquest input no em toca. En general som una llista molt transversal, hi ha gent de tot tipus. No sé si a tota aquesta gent la preocupa gaire el que digui el PDeCAT.

Hi ha qui tem que aquestes eleccions no siguin netes. Què n'opina una professora de Dret?

No crec que passi res estrany. Però bé, mai no està de més ser vigilants, comprovar els vots, com s'entren les dades.

Per què algú hauria de votar-los a vostès i no a ERC?

Perquè la nostra llista és molt més transversal, és una llista nova, amb molta gent que no es dedicava a la política. És una llista de gent honrada, fresca, amb il·lusió, amb emoció.

O sigui, amb gent inexperta.

Sí, però és gent molt professional, molt vàlida en molts àmbits. I un altre punt: la dimensió internacional de la candidatura de Puigdemont no la té ERC. L'altre dia em vaig baixar el diari més important del Japó, i tot era Puigdemont. Si la batalla la juguem a fora, els resultats s'entendran en clau Puigdemont, no pas si la suma d'ERC, CUP i... Amb tot el respecte per a les altres candidatures. A Brussel·les, a la presentació, hi havia més de 60 mitjans, és una passada. Aquesta és la força de la candidatura.

Tornaria a pactar amb la CUP si fos necessari?

Hauríem de parlar amb la CUP. I nosaltres tenir clar quins passos es van fer l'anterior vegada i potser no s'haurien d'haver fet. Jo no em tanco a cap acord, però hem de ser conscients de la velocitat que necessitem i del suport que ens cal. Potser hem de ser més realistes i fer les coses ben fetes.

Doncs expliqui's. Quin hauria de ser el pla, si guanya l'independentisme? Independència en 18 mesos i DUI?

No, crec que no. Vaig tenir una conversa llarga amb el president i l'esperit és d'agafar aire, agafar forces. Avaluem què hem fet bé i què hem fet malament i intentem fer un canvi d'estratègia. Per descomptat, no hem d'abandonar els objectius, però sí canviar d'estratègia, perquè hem vist la gola del llop. Fem-ho amb calma, però fem-ho bé.

Baixa el turisme, baixen recaptacions en bars i restaurants, marxen empreses i bancs, puja l'atur

Les dades es poden interpretar de moltes maneres. Aquest octubre ha sigut turísticament el tercer millor de la història, però és que el millor va ser el de 2016. Pel que fa a les altes de treballadors i autònoms, desmenteixen una mica aquest mantra que ens repeteixen...

Sincerament, no creu que a Catalunya estàvem millor fa tres mesos que ara?

Home, està clar que la gent ha patit, des de l'octubre, amb aquesta incertesa. Però a vegades es magnifica. En algun sector les compres hauran baixat més que en altres, però tampoc no exagerem, no hi ha dades que justifiquin l'exageració.

Són plebiscitàries, aquestes eleccions?

Són plebiscitàries en el sentit de 155 sí o 155 no, de Rajoy o Puigdemont. La llista que Rajoy no vol que guanyi, és la del president. Per tant, és un motiu perquè tots els que s'oposen a Rajoy, votin la llista del president. A en Rajoy, si guanya ERC o la CUP, mira, el que no vol de cap manera és que guanyi la llista d'en Puigdemont.

Observo que insisteix amb «llista de Puigdemont». No és perillós tant de personalisme?

Entenc el que diu. I hi he pensat. Però en aquest cas el personalisme ha servit per fer una llista oberta, poc política, de gent crítica, de diferents sectors. En aquest sentit és positiu, serveix per obrir finestres.

Aparcaria 18 mesos els principis, com l'anterior candidat gironí de JxSí?

Les coses s'han de poder fer amb principis.

«M´interessa molt que no hi hagi municipis de primera i de segona»

Quin és el seu criteri sobre la ubicació del nou hospital Trueta?

Jo seguiria el criteri de la Generalitat, els ajuntaments de Girona i de Sarrià de Ter, els sindicats, els professionals, la facultat de medicina... Que és construir-lo en els terrenys que ja estan previstos a Sant Gregori. Pel que em consta, ja hi ha força consens en aquest sentit.

Infraestructures. Si no ens portem bé amb Espanya, difícilment s´acabaran les carreteres que en depenen.

S´haurà de pactar, com estem veient aquests dies amb el Brexit. No es pot amagar la realitat. Jo no soc política, no soc de les que diuen que tot serà fàcil. Més aviat soc de treballar, de tenir empatia, d´arribar a acords. Amb aquests temes s´ha d´aplicar aquesta fórmula.

L´atur continua pujant.

Sí, però és molt menor que fa dos anys. La taxa d´atur no és dolenta, han crescut els afiliats a la Seguretat Social i els autònoms.

En quin aspecte posarà més èmfasi la diputada Geis com a representant de la demarcació de Girona?

En la cohesió del territori. Per temes de recerca m´interessa molt l´equilibri entre municipis, que no n´hi hagi de primera i de segona. Els reptes de les noves tecnologies també s´han de tractar. Tinc moltes propostes al cap.

Digui´n algunes més, que per això som aquí.

Hi ha molts temes. Un exemple, cal trobar disponibilitat pressupostària per un nou parc de bombers a Figueres. La carretera de la Vergonya també ha de solucionar-se.

En una altra legislatura marcada pels temes identitaris, hi haurà temps de treballar pel territori?

Sempre he intentat que se sumi gent a les meves propostes, a través de la meva manera de fer. El meu cavall de batalla serà demostrar les coses perquè la gent es sumi als projectes.

Implicar la gent en els projectes no sembla fàcil.

Em comprometo a despatxar amb la gent. Obriré un lloc electrònic on tothom em pugui fer consultes. A països com els EUA, es fa així. Si la gent veu que es fan bé les coses, s´hi suma. No hi ha millor manera d´obrir portes que fer bé la feina.

EN DUES PARAULES

EN DUES PARAULESHa agafat mai un taxi-vehicle d'Uber?No.

Diuen que és l'àpat més important del dia. Què esmorza?Cereals, els Special K, amb Cola Cao. La gent que em coneix sap que m´encanta el Cola Cao. I la xocolata també m´encanta. Xocolata belga, per descomptat.

Quin programa de TV no es perd mai?

El Foraster, i el Més 3/24, amb en Grasset.

Juga a la Loteria Nacional de Nadal o a la Grossa?

A totes dues.

Quina és la xarxa social que utilitza més

Twitter.

Cada quan l'actualitza?

Molt sovint.

Ha anat mai a veure un partit del Girona a Primera Divisió?

No. Pero em sé l´himne.

Col·lecciona alguna cosa?

No sé si se´n pot dir col·leccionar, però guardo totes les invitacions de casament, de batejos... Perquè em fa il·lusió recordar-ho.

Banda musical o cantant favorit?

Metallica, encara que algú es pugui sorprendre.