Els candidats catalans afronten una jornada de reflexió atípica, entre els nervis per la incertesa dels resultats, l'oxigen d'un dia sense l'estrès de campanya, la situació d'alguns, a la presó o a Bèlgica, i sense la tradicional foto d'aspirants a la Presidència de la Generalitat.

Serà la primera vegada que un cap de llista, en aquest cas el número u de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, passi el dia de reflexió a Bèlgica, sense intenció de tornar a Catalunya per exercir el seu dret al vot, a causa de la seva delicada situació judicial.

Puigdemont preveu que sigui una jornada tranquil·la, en la que podrà treballar des del seu lloc de residència, amb alguna reunió interna de treball, i temps per al descans després d'haver intervingut cada dia per videoconferència en els actes electorals de la seva candidatura.

No serà una jornada de reflexió normal per al vicepresident del Govern cessat i cap de llista d'ERC en aquestes eleccions, Oriol Junqueras, ja que es troba en presó preventiva a Estremera (Madrid) des del passat 2 de novembre.

La número dos de la seva candidatura, Marta Rovira, que ha portat en bona mesura el pes de la campanya i a qui el propi Junqueras ha assenyalat com hereva, sí que espera aprofitar el dia per estar més en família i assistir, per exemple, al concert de Nadal de la seva filla.

A causa de l'absència de dos caps de llista, Puigdemont i Junqueras, no s'ha organitzat l'habitual sessió fotogràfica per a alguns mitjans de comunicació amb el conjunt de candidats a la presidència de la Generalitat.

La cap de llista de Ciutadans, Inés Arrimadas, aprofitarà la jornada per relaxar-se i passejar i, sobretot, explica en to irònic, per "descansar la veu" després d'una intensa campanya que ha passat factura a les seves cordes vocals.

Arrimadas dedicarà la jornada de reflexió, que cau per primera vegada en un dimecres, a estar amb la família, a la qual "ha abandonat una mica" durant la campanya, inclosa la seva germana, que passarà uns dies a Barcelona en aquests dies de màxima expectació electoral.

Avançant-se uns dies a les festes nadalenques, el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Miquel Iceta, té previst anar a comprar-se unes ulleres noves al matí.

Després, Iceta descansarà i passarà unes hores de relax amb la família, abans d'anar-se'n al cinema a la tarda amb uns amics, per veure l'última pel·lícula de la saga de la Guerra de les Galàxies: "Star Wars. Els últims Jedi".

Una passió, la de "Star Wars", que comparteix amb el número u de la candidatura de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, que ja portava dies sospesant anar a veure la pel·lícula el dia de reflexió, encara que assegurava que abans ho consultaria amb la família.

Feta la consulta, els plans de Domènech per a aquest dia passen finalment per gaudir amb la família i també trobar temps per anar a la tarda al cinema.

El cap de llista del PPC, Xavier García Albiol, vol aprofitar el dia de reflexió per recuperar "una certa tranquil·litat i normalitat familiar", i recuperar la veu, molt afligida després de quinze dies de campanya abans d'anar on votar a les eleccions catalanes del 21D.

El que sí que é segur, ha explicat el candidat, és que a la tarda anirà amb els seus fills de deu anys al cinema a veure la pel·lícula Star Wars Episodi VIII-Els últims Jedi, aprofitant que és el dia de l'espectador i és més barat. Potser coincideix amb Iceta i Domènech.

Albiol tampoc descarta fer una passejada pel mercat de Llefià de Badalona i li agradaria també anar al gimnàs, encara que ho veu difícil, ja que acumula molt cansament i vol arribar descansat al dia de les eleccions.

De la seva banda, el cap de llista de la CUP per Barcelona, Carles Riera, s'havia reservat el matí per assistir a les habituals sessions fotogràfiques amb els candidats a les eleccions al Parlament, però en descartar-se aquesta vegada la foto de grup, gaudirà de més hores lliures.

A la tarda, no obstant això, Carles Riera té en la seva agenda diverses reunions internes de la candidatura de la CUP-Crida Constituent.