L'«efecte Puigdemont» s'ha deixat notar a les comarques gironines. JxCat ha estat, amb diferència, la llista més votada, tot obtenint set diputats i imposant-se clarament a la seva competidora directa, ERC, que s'ha quedat només amb quatre. L'altre gran vencedor dels comicis ha estat Ciutadans, que ha duplicat els seus representants (tot passant de dos a quatre), a costa del PP, que s'ha quedat sense representació. El PSC i la CUP s'han quedat amb els mateixos diputats que ja tenien -un cadascun-, mentre que Catalunya en Comú-Podem ha perdut representació gironina a l'hemicicle. La participació a la demarcació ha estat d'un 81,5%, cinc punts per sobre la registrada l'any 2015, que va fregar el 76%.

Les comarques gironines, doncs, han refermat clarament el seu compromís amb l'independentisme, que ha obtingut 12 diputats dels 17 que s'escullen a la demarcació: 7 de JxCat, 4 d'ERC i un de la CUP. D'aquesta manera, la demarcació tindrà els mateixos diputats independentistes que el 2015, quan JxSí va obtenir 11 representants i la CUP, un.

La llista de Carles Puigdemont, encapçalada a Girona per Gemma Geis, ha mantingut la primera posició que CiU havia tingut tradicionalment a la demarcació, tot i que perdent una mica de gas: l'antiga federació va obtenir 9 diputats el 2015 (els comicis anteriors a Junts pel Sí), mentre que ara n'ha tret set. Un resultat, però, que ha estat determinant per superar ERC com a força independentista més votada a Catalunya.

Esquerra, per la seva banda, ha vist frustrades les seves expectatives de convertir-se en força majoritària de l'independentisme i s'ha quedat amb quatre representants. D'aquesta manera, malgrat que ha millorat lleugerament els resultats de 2012, tot passant de tres a quatre diputats, no ha complert les expectatives que s'havia marcat de poder ser primera força a la demarcació.

En canvi, qui pot estar més que satisfet és Ciutadans, que s'ha menjat clarament el terreny del PP i s'ha situat com a opció clarament preferida dels gironins no independentistes, fent un meritori salt de dos a quatre diputats, els mateixos que ERC.

Darrera seu, però a una distància considerable, hi ha el PSC, que aconsegueix mantenir un representant, el mateix que tindrà la CUP, que ha aconseguit a Girona el seu únic escó fora de Barcelona.

En canvi, els grans derrotats d'aquests comicis a les comarques gironines han estat Catalunya en Comú Podem i el PP, que han perdut el representant que havien aconseguit cadascun d'ells l'any 2015.

Junts per Catalunya

Probablement, Puigdemont ha aconseguit fer valer la seva condició d'exalcalde i exdiputat gironí i ha obtingut una incontestable a victòria a les comarques gironines, tot aconseguint el 36,69% dels vots, que s'han traduït en set diputats. La llista del president cessat ha rebut més de 147.000 vots, i la rotunda victòria a la demarcació li ha permès ser la força sobiranista més votada al conjunt de Catalunya.

ERC

Nit decebedora per als republicans, que aspiraven a ser la primera força independentista i s'han hagut de conformar amb el segon lloc. A la demarcació, la força encapaçalada per Dolors Bassa han obtingut un 21,74% dels vots, quedant-se per sota dels 90.000 suports i obtenint quatre diputats.

Ciutadans

Nit de celebració, en canvi, per a la formació taronja, que han saltat de dos a quatre representants, empatat amb ERC. El partit liderat a Girona per Jean Castel s'ha acostat als 80.000 vots i un 19,5% dels sufragis, tot convertint-se, clarament, en la força constitucionalista preferida dels gironins, tot agafant el terreny del PP i fins i tot ampliant-lo.

PSC

Els socialistes gironins han obtingut un resultat gairebé idèntic al del 2015: un 8,64% dels vots, és a dir, prop de 35.000 sufragis que permetran a Rafel Bruguera tornar a ser diputat, però que no han estat suficients per fer un lloc a la número 2, l'exdiputada d'Unió al Congrés Montse Surroca.

CUP

Els cupaires poden estar contents a les comarques gironines, ja que han aconseguit mantenir un escó i Natàlia Sánchez serà diputada. Els anticapitalistes han aconseguit uns 21.500 vots, el que suposa un 5,3% del total.

Catalunya en Comú-Podem

Els poc més de 16.000 vots obtinguts pels comuns a Girona no permetran que Llorenç Planagumà es converteixi en diputat.

PP

El fracàs dels populars a Girona ha estat evident i, amb un 2,82%, Maria Àngels Olmedo no podrà ser diputada.