22 de desembre de 2017
22.12.2017

La CUP celebra la majoria republicana tot i la seva caiguda

Carles Riera reconeix que tindran menys influència i lamenta no haver aconseguit una majoria d'esquerres ni millorar els resultats del 2015. Afirma que «el bloc del 155 ha quedat clarament derrotat i deslegitimat» i que no ha pogut guanyar «el cop d'Estat a Catalunya»

22.12.2017 | 01:43

El cap de llista de les CUP, Carles Riera, va celebrar ahir la «majoria republicana» obtinguda en escons pel bloc independentista -JxCAT, ERC i CUP-, malgrat que la seva formació ha vist reduïts a més de la meitat els seus escons, en passar dels deu de l'anterior legislatura a quatre. Per aquest motiu, Riera va admetre que la CUP perdrà influència en el proper Parlament però va assegurar que els cupaires esperaran Junts per Catalunya i ERC quan tornin amb «les mans buides» del diàleg.

En declaracions a la Nau Bostik de Barcelona, des d'on els anticapitalistes van seguir l'escrutini electoral, Riera va afirmar que la CUP ha aconseguit dos dels seus quatre objectius electorals: obtenir una «majoria republicana» i que aquesta sigui majoritàriament d'esquerres, és a dir, que ERC i la CUP sumin més escons que JxCAT.

«Hem contribuït a construir la república i a fer-la una mica més realitat», va indicar Riera entre crits d'«independència» i «anticapitalisme», i va afegir que la CUP «farà valer» els seus «quatre escons d'or» per»construir la república unilateralment», ja que, segons va subratllar, la seva formació «segueix tenint la clau».

Riera va reconèixer, tot i això, que la CUP no ha aconseguit els seus altres dos objectius electorals, que eren aconseguir una majoria d'esquerres al Parlament i que la CUP obtingués millors resultats que en els anteriors comicis. De tota manera, va afirmar que «el bloc del 155 ha quedat clarament derrotat i deslegitimat» i que «l'Estat no ha aconseguit guanyar el cop d'estat a Catalunya».

Riera va reconèixer sense embuts el mal resultat de la seva formació política, que el 2012 va obtenir tres escons, el 2015 va arribar a deu i en aquests comicis ha baixat fins a quatre, cosa que a priori situarà els anticapitalistes en el grup mixt.


«Revertir el cop d'estat»

Riera va exercir el seu dret a vot passades les deu del matí al col·legi Pere IV del barri del Poblenou de Barcelona. En aquell moment, en declaracions als mitjans, ja va assenyalar que el bloc republicà aspirava a guanyar les eleccions per «revertir el cop d'estat» que, segons va indicar, suposa l'aplicació de l'article 155. Per això, va animar tothom «a votar república, que és sinònim de votar democràcia».

El cap de files de la CUP considera que a partir d'avui mateix caldrà «començar a construir la república» i «desobeir el 155». «Estem convençuts que avui la democràcia guanyarà i, per tant, guanyarà la república», va assenyalar Riera des del seu col·legi electoral.

Riera va anar al centre de votació amb un llaç groc a la solapa de l'abric, que significa «el símbol de lluita per la llibertat dels presos polítics», en unes eleccions que segons el candidat de la CUP es van celebrar «en un context d'anomalia democràtica provocada pel cop d'estat del 155».

Davant dels més de 37.000 apoderats que va mobilitzar l'independentisme, Riera va defensar «la voluntat de garantir que en aquestes eleccions no es produeix cap tipus d'irregularitat», i va assegurar que, si no es produïen irregularitats, el seu partit reconeixeria els resultats, tal com ha acabat succeint.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook