La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va assegurar ahir que els separatistes «surten tocats» i que el procés sobiranista ha quedat «debilitat» després dels comicis de dijous, i va fer responsable la llei electoral que el nombre d'escons a Cs no hagi estat més elevat ja que, segons el seu parer, ha beneficiat els independentistes.

En roda de premsa després de la jornada electoral, Arrimadas, que va comparèixer al costat del president del partit, Albert Rivera, no va voler «avançar escenaris» sobre un possible govern independentista, i va fer una crida a «la prudència i la calma», i tot i reconèixer que «els partits independentistes han aconseguit la majoria en escons, encara que no en vots», va subratllar que això els ha afeblit, i va afegir que «caldrà esperar a veure quin plantejament fan».

En aquest sentit, Arrimadas va dir que «no es pot donar res per fet, i nosaltres no tirem la tovallola». Pel que fa al president del partit, Albert Rivera, va assegurar que els resultats demostren que el futur d'Espanya «no passa pel nacionalisme».

La candidata de la formació taronja va tornar a repetir que «per primera vegada un partit constitucionalista» ha guanyat les eleccions al Parlament i que ha faltat un parell d'escons per poder fer una alternativa de govern però va assegurar que seguiran lluitant «pel sentit comú». Per això, va lamentar que els resultats de les altres dues formacions no hagin permès sumar. «Nosaltres hem fet els deures», va dir la candidata taronja, «amb un projecte il·lusionant». Arrimadas va declarar que encara no ha parlat amb Xavier Garcia Albiol i que per tant, no ha iniciat cap ronda de contactes perquè considera que és massa aviat, ja que encara no és segur com acabaran els grups parlamentaris.

Arrimadas no va voler especular sobre el futur de l'aplicació del 155 perquè depèn del Govern espanyol, però va afegir que Cs seguirà liderant «l'alternativa política» i que gestionarà la victòria amb «molta responsabilitat, generositat i ganes de passar pàgna del procés». En aquest sentit, va reconèixer que els hauria agradat que el 21-D hagués estat «el darrer dia» del procés. La candidata taronja va tornar a defensar un projecte «reformista» per a Catalunya però també per a la resta d'Espanya.

Respecte a l'ampliació de la causa del Tribunal Suprem a Rovira, Mas, Boya, Lloveras, Gabriel i Pascal, Arrimadas va valorar que s'ha de treballar «políticament» per donar una resposta «des de la llei» a tots els catalans.

Projecte nou

En aquest sentit, el president de Cs, Albert Rivera, que va acompanyar Arrimadas a la roda de premsa, va defensar que Cs és l'única formació que aposta per un projecte «diferent» per a l'Estat espanyol. Va destacar que PP, PSOE i Podem junts tenen menys escons que Cs i que per tant, veu els resultats de les eleccions catalanes com un «símptoma d'esgotament del bipartidisme» . Per Rivera, el futur d'Espanya «no passa pel nacionalisme» sinó «per la Constitució i per Europa i per aquest motiu va tornar a alertar que el nacionalisme comporta «supremacisme, enfrontament i divisió» i per tant, és un «risc» per a Europa.