El repartiment d´escons en cadascuna de les quatre circumscripcions catalanes, que prima la representativitat de les províncies menys poblades en detriment de Barcelona, ??beneficia el bloc independentista que perdria la majoria absoluta al Parlament si concorregués en una circumscripció electoral única.

Una simulació del repartiment pel sistema d´Hondt dels 135 escons del Parlament en una sola circumscripció per a tot Catalunya llança un clar descens del resultat dels partits independentistes i un moderat ascens del bloc no nacionalista, suficient per dibuixar un panorama postelectoral diferent.

D´aquesta manera, el partit liderat per Carles Puigdemont, Junts per Catalunya, passaria dels 34 escons que va obtenir el 21-D a 30, els mateixos diputats que obtindria Esquerra Republicana, que perdria dos escons.

La CUP, però, amb una major implantació a Barcelona, ??gua­nyaria dos parlamentaris i es quedaria amb sis, poden formar grup propi i evitar anar al grup mixt. Així, la suma de les tres formacions que defensen la independència de Catalunya es quedaria en 66 diputats, dos per sota de la majoria absoluta al Parlament.

A l´altra banda, Ciutadans seguiria sent el primer partit al Parlament, però perdria dos escons, de 37 a 35 diputats. Un descens que es compensa amb els dos diputats que guanyaria el PSC, de 17 a 19, i el PP, que en guanyaria dos més, fins a obtenir 5 diputats i poder, per tant, també podria formar un grup propi.

Per la seva part, la candidatura de Catalunya en Comú-Podem, amb un vot clarament urbà al cinturó de Barcelona, ??també guanyaria dos escons i es quedaria en deu diputats al Parlament.

D´aquesta manera, el bloc anomenat «constitucionalista» amb Ciutadans, PSC i PP sumaria 59 escons, també lluny de la majoria absoluta, amb el que la llista dels comuns liderada per Xavier Domènech tindria la clau de la governabilitat a Catalunya.

Una prova d´aquest fet, és que el bloc independentista obté menys vots en el conjunt de Catalunya que la suma de la resta de formacions i, malgrat això, té majoria absoluta al Parlament.

Les tres formacions que defensen la independència catalana sumen un 47,49% dels sufragis, enfront del 50,94 per cent de la resta de partits (un 43,49% si només es compten Cs, PSC i PP).

El «preu» d´un escó

D´altra banda, unes altres dades que es poden extreure dels resultats de les eleccions són els vots que han necessitat cada partit per treure un diputat fruit del sistema electoral actual i on JxCat i Cs n´han necessitat menys. En aquest sentit, qui n´ha necessitat més és el PP, que per cada escó ha precisat 61.369 vots. El segueix la CUP (48.338), els comuns (40.461), el PSC (40.461), ERC (29.043), Cs (29.786) i, finalment, qui menys JxCat (27.664).