De nou, la Borsa, el mercat financer més sensible a la conjuntura. El recompte del 21-D no va ser ben rebut, ahir, a l'Ibex-35, el principal indicador espanyol, i els inversors van penalitzar dos dels emblemes de l'economia catalana: CaixaBank i Banc Sabadell, els dos gegants que, preocupats per la situació política, tenen ara les respectives seus centrals a València i a Alacant.

L'Ibex retrocedeix un 1%

La victòria de Ciutadans en vots i en escons no ha estat suficient per calmar els ànims i, ahir, la sessió va tancar amb una depreciació de les accions dels dos bancs superior al 3% en ambdós casos. En conjunt, la Borsa espanyola va perdre ahir més de l'1 % en la seva pitjor sessió des de principis de mes, un dia després dels comicis. El principal selectiu nacional va retrocedir l'1,19 % i va perdre el nivell de 10.200 punts, quedant-se en els 10.182 punts, principalment llastrat pel sector financer.

El nerviosisme va ser la tònica de la jornada al parquet després que Ciutadans, que va aconseguir els 37 escons, no aconseguís evitar que el conjunt dels partits independentistes sumessin els suficients seients per obtenir la majoria absoluta. Des dels primers compassos de la sessió, el mercat nacional va ignorar els màxims històrics que havia marcat el vespre anterior Wall Street i el tancament en positiu de les borses asiàtiques, i va començar amb pèrdues.

Efectes sobre el PIB

El veredicte electoral, d'altra banda, tampoc no ha agradat a les agència de qualificació internacionals. Moodys tem que les «tensions polítiques» persisteixin i entén que el resultat serà «negatiu per al creixement econòmic». L'agència considera que els independentistes, tot i conservar la majoria parlamentària, «han fet curt» amb el 47,5% dels vots. Pronostica que el 2018 el PIB espanyol, arrossegat per la situació a Catalunya, creixerà per sota del 2,3% i, a tall d'exemple, recorda que la «inestabilitat» ja ha tingut efectes plausibles sobre un dels sectors econòmics més potents: el turisme. I que la intenció d'inversió estrangera a Catalunya «ja ha caigut». En el cas del Principat, avisa l'agència de rating, és previsible que la frenada de l'economia «es deteriori més», tot i que no amaga que això tindrà un «gran impacte» per a l'economia estatal «si no és que el creixement a altres regions ho pugui compensar».

Finalment, Moodys assenyala que la desactivació del 155 un cop format el nou Govern no alliberarà les finances de la Generalitat del control per part de l'Estat. La supervisió s'allargarà al llarg dels «propers mesos», sosté.