El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha recordat aquest dilluns el perill per a la salut pública que pot ocasionar celebrar les eleccions el 14-F, segons les conclusions d'una comissió d'experts formada per sanitaris i juristes per garantir el dret de vot. En un comunicat, insisteix que celebrar-les sense garantir el vot no presencial de les persones contagiades i contactes pot significar un greu perill per a la salut pública. Atesa "la manca de mecanismes suficients de garantia de seguretat", considera improbable garantir l'exercici del dret de vot per tothom.

Tot i que la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG) no preveu cap supòsit de suspensió o ajornament de processos electorals ja convocats, sí que fa esment de la suspensió de determinats actes concrets del procés electoral per causes de força major. Per tant, segons el Síndic, cal valorar si una situació d'afectació a la salut pública, com és la mobilització pel cap baix de més de 100.000 persones que haurien d'estar confinades, entre contagiades i contactes estrets, no suposa un fet prou important per suspendre o ajornar aquest procés com a circumstància de força major. També cal considerar que hi pot haver entre 2.000 i 3.000 persones hospitalitzades per aquesta causa i entre 600 i 800 a les UCI.

La decisió del TSJC de mantenir la data del 14 de febrer i la previsió del Govern que les persones contagiades i els contactes estrets puguin votar presencialment en determinades franges horàries suposa un risc greu per a la salut pública, segons assenyalen els experts. Els riscos per a la salut pública no es limiten, però, a la jornada electoral, sinó també al voltant de les activitats pròpies de la campanya.

Sigui quina sigui la data en què finalment se celebrin les eleccions, i tenint en compte el dret de sufragi dels grups de risc, cal que el Govern activi immediatament la màxima extensió possible del vot per correspondència, diu el Síndic. Caldria, a més, invocar davant la Junta Electoral Central el precedent de les eleccions generals del 2019, imposat pel Tribunal Suprem, que, incorporant la participació del servei postal en la distribució de documentació, permetria, en el cas de contagiats i contactes estrets, apropar l'emissió del vot no presencial fins al mateix dia de les eleccions.

Finalment, diu Ribó, "s'ha d'impulsar l'habilitació de canals notarials telemàtics per als apoderaments de vot per correspondència de persones contagiades o grups de risc que no disposin de certificat electrònic", entre altres mesures que encara són viables.

En el cas que el TSJC avali el decret d'ajornament del Govern i les eleccions se celebrin el 30 de maig, el Síndic i la comissió independent elaboraran una nova addenda a l'informe de novembre de 2020, en relació amb les reformes legislatives que de manera urgent cal dur a terme per assegurar el dret de sufragi actiu amb garanties de salut pública.