El Govern ha acordat que els catalans podran trencar el confinament municipal per poder anar a mítings electorals. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ho va confirmar aquest dimarts, adduint que així es preserva el dret a la participació política i argumentant, davant l'allau de crítiques que va rebre la mesura, que aquesta és una de les excepcions que figura en la declaració autoresponsable que la Generalitat obliga a firmar a les persones que han d'abandonar la població per alguna raó.

No obstant, poc després els partits del Govern, ERC i JxCat, han recomanat als ciutadans no trencar el confinament. ERC ho ha fet via Twitter a través de Sergi Sabrià, que ha remarcat que «reduir la mobilitat i el respecte al confinament són claus per reduir la corba i evitar contagis», i ha apuntat que Esquerra retransmetrà 'online' tots els actes de campanya per a gent que no visqui al municipi, «garantint així el dret a la participació política i evitant que se salti el confinament municipal».

Per la seva banda, Junts per Catalunya han emès un comunicat en el qual recomanen als catalans assistir només als mítings i actes electorals que se celebrin al seu municipi. «Junts per Catalunya recomana a la ciutadania i en especial als seus simpatitzants que no trenquin el confinament municipal i que només assisteixin als actes que se celebrin al seu municipi», es llegeix en el comunicat. El partit explica que en la campanya es prioritzaran els actes telemàtics i a través de les xarxes socials. I aquells que siguin presencials tindran aforament limitat.

Els partits que no formen part del Govern han anat més enllà, però, i han criticat la permissivitat per saltar-se restriccions en plena pandèmia. El PSC, que assegura haver preparat una campanya "100% digital", no entén "l'excepció que ha fet el Govern" que permet canviar de municipi. "És una irresponsabilitat que no ajuda a millorar la situació sanitària a Catalunya", ha alertat a Twitter. A més, el partit s'ha compromès a limitar l'aforament als seus actes a les persones que hi intervindran i als membres de la candidatura, les intervencions dels quals es podran seguir a les xarxes socials.

El candidat de Cs, Carlos Carrizosa, ha anunciat aquest dimecres que el seu partit farà una campanya "100% digital" per l'actual situació de pandèmia de covid-19. "Farem els nostres actes per 'streaming' i la gent que vulgui veure'ls ho hauran de fer per les xarxes socials i també pels mitjans de comunicació", ha avançat en una roda de premsa a Vilanova i la Geltrú.

La cap de llista de CatECP, Jéssica Albiach, ha explicat que als actes dels comuns també hi aniran "només els ponents i la candidatura". "Fa dies que hem preparat una campanya segura, pensant en la situació sanitària" i amb actes completament telemàtics, ha subratllat.

Des del comuns, Santi Rodríguez ha titllat de "fals" que els ciutadans puguin saltar-se el confinament municipal per anar a actes de campanya. "Així ho diu el protocol aprovat pels partits", ha indicat, adjuntant un document que explicita que les activitats amb presència física seran les permeses expressament pel Procicat "sense cap excepció per raó d'estar vinculades a la campanya".

L'exconsellera i candidata del PDeCAT a les eleccions del 14 de febrer, Àngels Chacón, ha reclamat "coherència" al Govern. "Volia ajornar les eleccions al 30 de maig i anima ara a la ciutadania a trencar el confinament local per anar a mítings", ha asseverat a les xarxes socials, i ha demanat "no jugar així a confondre la ciutadania".

També des de fora de l'arc parlamentari han arribat crítiques a la decisió del Govern. El candidat de Vox a la Generalitat, comuns, ha acusat l'independentisme de ser "egoisme i ruïna" per permetre canviar de municipi per anar a actes electorals. "No pots visitar la família i amb prou feines pots mantenir el negoci obert per les severes restriccions, però sí que et permeten acudir als seus mítings", ha lamentat.

· Consulta tota la informació relacionada amb les eleccions catalanes