Ser o no ser al Parlament. Aquesta és la qüestió. El PDeCAT es presenta en solitari a les eleccions catalanes després de trencar les relacions amb Carles Puigdemont i JxCat, i confia en l'exconsellera Àngels Chacón com a candidata. El Partit Demòcrata aspira a tenir representació parlamentària en els primers comicis que concorrerà amb les seves pròpies sigles. La formació que presideix David Bonvehí vol ser decisiva en la governabilitat, després que l'expresident Quim Torra expulsés Chacón del Govern, l'única consellera amb carnet del partit. El PDeCAT defensa la independència però rebutja la confrontació amb l'Estat. L'exconsellera d'Empresa, a més, situa el focus en el realisme, el diàleg, i l'impuls de Catalunya com a motor econòmic.

El PDeCAT es presenta per primera vegada en solitari després de mesos (i anys) de negociacions amb JxCat per formar part d'una sola organització política. Les reticències dels presos de Lledoners i Waterloo, i la decisió de Carles Puigdemont de diluir les sigles del partit de Bonvehí van acabar per trencar les relacions. El PDeCAT, doncs, arriba al 14-F amb l'esperança de tenir representació al Parlament.

Per contra, si es queda fora de l'hemicicle, patirà per tenir incidència en l'actualitat política, si bé manté quatre diputats al Congrés -amb activitat ja força independent respecte el subgrup de JxCat, on encara hi estan integrats.

L'acord del 2018 per constituir Govern era, formalment, entre JxCat i ERC, ja que el PDeCAT s'entenia com una part dins de Junts. Però quan Torra va destituir la consellera Chacón, el partit de Bonvehí ho va entendre com una "purga política". La decisió del ja expresident va servir per impulsar la titular d'Empresa com a candidata del partit.

Ara Chacón i Artur Mas son els grans noms del partit, si bé l'expresident no va a les llistes. Sí que tindrà, però, un paper rellevant durant la campanya -tal com va avançar en exclusiva l'ACN al setembre-, i ja n'ha tingut durant la precampanya.

La decisió dels presos i exconsellers de Lledoners, del propi Puigdemont, de la gran majoria de diputades i diputats del Parlament, i de nombrosos càrrecs locals i comarcals d'estripar el carnet del PDeCAT per afiliar-se a Junts, la tardor del 2020, van erosionar el partit de Bonvehí.

Tot i això, la candidatura de Chacón ha donat aire fresc a la formació, que ara reivindica el llegat de Convergència sota el lema 'Si t'ho penses, PDeCAT', en una crida als indecisos. 'Som els de sempre' és l'altre eslògan que el partit utilitzarà per poder tenir pes a la política catalana els propers anys.

· Consulta tota la informació relacionada amb les eleccions a Catalunya