Els presos del procés entren en campanya. L'exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Jordi Turull, Joaquim Forn, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa, el exlíder de la ANC i secretari general de Junts, Jordi Sànchez i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart van abandonar ahir els seus respectius centres penitenciaris en virtut del tercer grau pendents de si la Fiscalia recuri la decisió de les juntes de tractament de les presons avalada per la Generalitat.

L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, va ser l'única que encara no pot sortir de la presó de Wad Ras perquè la Secretaria de Mesures Penals no ha resolt encara la seva classificació i a més roman confinada en la seva cel·la a causa d'un brot de coronavirus.

Els presos de Lledoners, que a partir d'ara només hauran d'acudir a presó a dormir de dilluns a dijous, van mostrar una pancarta per l'amnistia abans de separar-se cadascun a la seva caserna electoral. Hi ha pressa. «Tenim un país per aixecar, una pandèmia per superar i una economia per recuperar», va etzibar Junqueras, i es va comprometre amb els «exiliats» a «lluitar» pel seu retorn. Turull, Rull, Sànchez i Bassa van exhibir la seva desconfiança amb la Fiscalia i van suggerir que intentarà arrabassar-los de nou el règim de semillibertat.

L'exconsellera de Treball va demanar el vot independentista a la sortida de la presó del Puig de les Basses i va demanar mobilització perquè «cada persona que es quedi a casa és un vot que va al 155». «Ens diuen el quan però no ens diran el què», va afegir, en declaracions recollides per ACN, en relació a la data de les eleccions. Bassa va dir que els independentistes han de tornar a guanyar a les urnes per demostrar que no els fan «por». Sobre el tercer grau i el possible recurs, va dir que estan a l'espera de què fa «la fiscalia que afina el PSOE» però que surt «contenta» i amb «empenta». En aquest sentit, ha dit que la via per als presos, els «exiliats i els represaliats» és «l'amnistia».

Amb «empenta»

L'exconsellera va sortir del centre penitenciari quan faltaven pocs minuts per tres quarts de nou del matí. Ho va fer gairebé dos mesos després que hi tornés a entrar i acompanyada per la seva germana, Montse Bassa. A fora, l'esperaven membres d'ERC, entre els quals la cap de llista per Girona, Teresa Jordà, i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri.

Bassa, que va atendre els mitjans de comunicació tan bon punt va sortir, va assegurar que està contenta i que ho fa amb «empenta». L'exconsellera va recordar, però, que el tercer grau penitenciari no és la «llibertat» i que, tot i que és «un bri d'aire fresc», té lloc en el marc d'una campanya electoral «imposada totalment».

En aquest sentit, Bassa va dir que la sortida es produeix amb la «incertesa de saber què passarà i què farà la fiscalia del PSOE aquesta vegada».

També va assenyalar que el que seria «lògic» per als presos, els «exiliats i els represaliats» seria «l'amnistia».

Cuixart va voler envoltar-se de «la família d'Òmnium» i de «represaliats anònims» del procés. En un acte en la plaça del Rei de Barcelona, va cridar a «omplir les urnes el 14-F amb paperetes sobiranistes» per a aconseguir «un Govern fort que defensi l'autodeterminació amb responsabilitat, valentia i ambició» i que embranzida per l'amnistia: «La solució a la repressió mai vindrà de les renúncies, reformes codis penals o indults, només amb l'amnistia podem iniciar la resolució del conflicte polític», va asseverar.

La sortida dels presos va ser criticada per Cs i el PPC. La líder taronja, Inés Arrimadas, va assegurar que «surten de presó simplement perquè la clau de la presó la tenen els amics dels quals estan a la presó, els senyors d'ERC» mentre que el candidat popular, Alejandro Fernández, va intuir un «interès electoralista» i «partidista» perquè és «massa sospitós» que se'ls concedeixi el tercer grau just quan comença la contesa electoral.