Els nou presos del procés han fet una crida a votar a les eleccions catalanes del 14 de febrer per l'"amnistia i la república" en el seu primer acte conjunt, que ha tingut lloc aquest dilluns als Jardins del Palau Robert. L'acte, convocat per Òmnium Cultural, és el primer acte en què han coincidit tots els líders polítics i civils condemnats per l'1-O després del judici al Tribunal Suprem.

Els presos independentistes, que en els darrers dies han obtingut el tercer grau, han llegit una declaració conjunta en què han reclamat un govern de la Generalitat que "defensi un projecte de país inclusiu, al servei de la reconstrucció social i l'alliberament nacional" i una "estratègia compartida" per avançar cap a "aquest horitzó comú".

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell; l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras; els exconsellers Dolors Bassa, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn i l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez s'han retrobat aquest dilluns en un primer acte conjunt amb la vista posada a les eleccions del 14-F.

Ha estat poques hores de tornar a les presos de Lledoners, Wad-Ras i Puig de les Basses en compliment del tercer grau; un tercer grau que veuen "efímer", ja que donen per fet que "els poders de l'Estat el suspendran i anul·laran en qüestió de dies", han llegit en el manifest.

En aquesta declaració, que han llegit de forma repartida, els nou presos independentistes han acusat els poders de l'estat espanyol de continuar "fent tot el possible per adulterar la voluntat democràtica del poble de Catalunya" amb "una operació d'Estat" de cara al 14-F.

"Enmig d'un pic de la pandèmia, han imposat la data de les eleccions catalanes en contra d'un ampli consens del Parlament i del criteri dels experts sanitaris, obligant la ciutadania a escollir entre la protecció del dret a la vida i el dret a la participació política", han afirmat.

Ara bé, els que van ser condemnats pel Tribunal Suprem es mostren convençuts de cara al 14-F que "el sobiranisme tornarà a omplir les urnes de dignitat i d'esperança" i confien que la "majoria de catalans" reivindicarà "el dret a l'autodeterminació" de Catalunya i "la fi de la repressió per afrontar la resolució democràtica a un conflicte polític, mitjançant l'amnistia i el retorn dels exiliats".

També han reivindicat el recorregut independentista de l'última dècada, amb "manifestacions massives", la "majoria política al Parlament" i l'1 d'octubre. "Aquesta força social i democràtica és enorme i no la podem malbaratar, perquè ens hi juguem el present i el futur", han reclamat.

Per això han assenyalat que és "hora de seguir exercint drets democràtics". "Cap xantatge de l'Estat alterarà la responsabilitat de construir una República catalana al servei de la llibertat, el benestar i la cohesió", han assegurat amb referència al que consideren que és l'"horitzó comú" i que necessita una "estratègia compartida".

L'acte ha començat amb una actuació del director i compositor Jordi Savall al violoncel i amb la projecció d'un vídeo amb extractes de les declaracions dels líders independentistes en el judici al Tribunal Suprem. Al final, han mostrat cadascun un cartell reclamant "amnistia".