El Govern va predir que la tercera onada de l'epidèmia de la covid-19 faria inviable celebrar unes eleccions el 14 de febrer perquè per a aquell dia hi hauria 3.000 contagis diaris i 620 ingressats a les UCIs -en el millor dels casos- o 4.000 casos diaris i 750 crítics a l'UCI, en el pitjor escenari.

No obstant això, el virus, que aquesta setmana ha accelerat el seu retrocés, està ja gairebé per sota dels 2.000 contagis diaris, tot i que manté 688 pacients crítics a les UCIs, una xifra que els epidemiòlegs esperen que segueixi baixant aquesta setmana i que diumenge se situï al voltant dels 600.

A cinc dies de les eleccions, l'epidèmia va camí d'evolucionar cap a un 14-F millor des del punt de vista sanitari que el més benèvol dels escenaris que va pronosticar el Departament de Salut en un document que va presentar l'11 de gener a la reunió de la Taula de Grups Parlamentaris.

Aquest document situava el pic dels contagis el 20 de gener, amb entre 4.500/5.000 casos diaris, i el pic màxim de les UCI el 4 de febrer, amb 640 pacients, en l'escenari més benèvol, mentre que el pitjor pronòstic situava el màxim de contagis també el 20 de gener, amb 6.000 casos cada dia laborable, i un pic de 850 pacients a UCIs el 10 de febrer.

El pic de les UCIs d'aquesta tercera onada es va assolir l'1 de febrer, amb 731 ingressats a l'UCI, 89 més que el màxim previst en el millor dels escenaris, però 119 menys que en el pitjor vaticini; encara que aquest pic es va assolir abans del previst per Salut: tres dies abans en el primer escenari i 19 dies abans del segon.

Quant als contagis, el màxim nombre de diagnòstics diaris es va registrar l'11 de gener -just a la tornada de les vacances nadalenques- amb 6.044 nous positius, nou dies abans que el millor pronòstic de Salut, que situava aquest pic el dia 20 , amb només 4.500-5.000 contagis en dies laborables.

Aquest pic de contagis real en la tercera onada queda lluny, però, de l'escenari més negre augurat per Salut, que preveia 6.000 casos diaris el 20 de gener i un pic de 850 pacients a l'UCI el 10 de febrer, 162 més dels que hi ha avui.

Aquesta comparativa indica que les mesures restrictives imposades des del 7 de gener, després de les festes nadalenques, han frenat la propagació de virus abans del previst.

Aquestes mesures han estat bàsicament mantenir el toc de queda a les deu de la nit, confinament municipal, prohibició de sortir o entrar de Catalunya sense causa justificada, restricció horària de bars i restaurants que només poden obrir per donar esmorzars i dinars i tancament de gimnasos i centres comercials.

Salut va divulgar els seus pronòstics l'11 de gener, quan feia només quatre dies que estaven en vigor les mesures restrictives i sota l'amenaça de les noves variants de virus que feien presagiar una dificultat afegida per tombar la corba epidèmica, tot i que encara faltava un mes per a la celebració dels comicis.

En els dos escenaris que va dibuixar Salut, amb dades de projeccions elaborades per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya i el grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, els científics van encertar en què la baixada de la tercera onada seria «molt lenta».