Un dels temes dels quals s'ha parlat aquesta campanya ha estat la participació en les eleccions catalanes. La por al coronavirus, les dificultats per votar o el cansament de la població envers la política, fa témer que molts electors es quedin a casa.

Els electors que per les raons que siguin, no volen donar suport a cap candidatura, tenen tres possibilitats: votar en blanc, nul, o directament no fer-ho (abstenció), quines són les diferències?

Vot en blanc

Per votar en blanc, només cal posar a l'urna un sobre buit i sense papereta. Aquests vots no s'adjudiquen a cap llista, però sí que sumen i, per tant, afecten la barrera electoral fent que el percentatge mínim per obtenir representació, fixat en el 3% a les eleccions catalanes, augmenti. Per tant, cada candidatura necessitarà més vots per aconseguir escons.

A qui perjudica el vot en blanc? Als partits més petits. En general s'interpreta el vot en blanc com una mostra de descontentament cap a la classe política, al mateix temps que una expressió de suport al sistema democràtic; però els sociòlegs també reconeixen que és una tendència que acull a una tipologia molt diversa d'electors.

A la pràctica, però, el vot en blanc afecta poc als resultats. Primer de tot, en la majoria d'eleccions el vot en blanc és residual -el rècord en unes eleccions catalanes es troba en un 2,91 de vots en blanc el 2010- i no fa pujar gaire la barrera del 3%. D'altra banda, en tenir 4 circumscripcions diferents, a cada una afecta d'una manera diferent. Així, a les circumscripcions petites o mitjanes, com Girona, Lleida o Tarragona, aconseguir el 3% és més complicat que a Barcelona, per tant, un alt percentatge de vot en blanc afectaria més a Girona que a Barcelona.

Vot nul

El vot nul sol estar motivat per errors o decisió política intencionada. És nul el vot emès en sobre diferent del model oficial o alterat; o papereta diferent del model oficial, alterada, trencada o esquinçada; així com l'emès en papereta sense sobre. La llei també considera nul el vot en el qual no es pugui dilucidar la voluntat de l'elector, com per exemple el que contingui en un sobre més d'una papereta de diferent candidatura. En el cas que el sobre de votació contingui més d'una papereta de la mateixa candidatura, es computarà com un sol vot vàlid.

A diferència del vot en blanc, en el cas dels nuls, aquests no es comptabilitzen i, per tant, no afecten els resultats. El vot nul té el mateix efecte que l'abstenció,

Abstenció

L'abstenció és simplement no anar a votar ni, lògicament, introduir cap vot. Se'n poden fer diverses lectures:si és per indiferència, descontent amb el sistema electoral, malaltia, o simplement qui no pot anar a votar per força major. En general, es sol llegir com un fracàs dels partits, que no han estat capaços de mobilitzar a la població.

Beneficia a algú l'abstenció? En no haver-hi vot, aquest no se suma i no afecta els resultats. Tot i que històricament s'ha dit que l'abstenció beneficia a la dreta, en l'únic que pot influir no anar a votar és en què menys participació, menys vots necessiten els partits minoritaris per arribar a la barrera electoral del 3% necessari per a les eleccions catalanes.

Recorda consultar els resultats de les eleccions a Catalunya el proper 14-F