A un dia de les eleccions catalanes del 14-F, els catalans i catalanes viuen el que es coneix com el dia de reflexió. Des de les 00.00 del dia anterior a les eleccions, queda prohibit qualsevol acte de campanya electoral, ni la difusió de propaganda ni demanar el vot. Aquesta prohibició queda vigent fins a les 8 del vespre del dia de les eleccions, és a dir, quan es tanquen els col·legis electorals.

La Jornada de reflexió és el dia destinat a reflexionar, el dia en què els electors queden lliures de missatges i eslògans i poden prendre la decisió sobre el seu vot. Des de l'any 2011, també queda prohibit, des de cinc dies abans dels comicis, la publicació d'enquestes electorals.

L'anomenat «veda electoral» té el seu origen en la Transició i va néixer amb la idea de garantir la neutralitat les hores prèvies al vot. Aquesta jornada no és igual a tots els països del món. Als Estats Units o al Regne Unit no existeix cap veda electoral, i es pot fer campanya i demanar el vot fins i tot el mateix dia de les eleccions. En canvi, a Argentina, el dia anterior a les votacions, a més de prohibir la campanya queda prohibida la venda d'alcohol i la celebració d'espectacles públics. D'altres països, com Austràlia o Paraguai, la veda electoral dura més d'un dia.

Tant la jornada de reflexió com la prohibició de publicar enquestes es posen en dubte per part d'alguns sectors i votants, ja que internet i les xarxes influeixen en el compliment d'aquestes normes.

Recorda consultar els resultats de les eleccions a Catalunya el proper 14-F