Els ajuntaments van afanyar-se ahir per tenir-ho tot a punt perquè, avui, es puguin celebrar les eleccions de forma segura. Els treballadors municipals dels 221 pobles de les comarques gironines van ultimar els darrers detalls per deixar llestes les 853 meses electorals, repartides en 361 seus.

En alguns pobles, hi ha menys punts de votació que altres anys perquè s'ha concentrat tot en un sol local electoral que compleix amb les mesures de seguretat, i, per això, a la província n'hi ha 32 menys que el 2017. El cas més rellevant és a Palamós, que avui es converteix en la seu més gran de Catalunya: hi ha fins a 21 meses.

Una altra localitat que ha seguit les recomanacions del Procicat ha estat Cassà de la Selva. Si fa tres anys hi havia nou meses repartides pel poble, ara es concentren totes al pavelló polivalent que es troba al polígon industrial. Ahir al matí, els treballadors municipals van enllestir els últims detalls, com la instal·lació de les carpes, les tanques per a les cues o enganxar senyals a terra per fixar una distància de seguretat.

L'alcalde de Cassà, Robert Mundet, reconeix que la mesura pot haver generat certa confusió entre els veïns, però deixa clar que «era la millor solució». A més, reivindica que les mesures de seguretat estan garantides i està convençut que «no hi haurà cap problema». «La veritat és que només es pot venir, votar i marxar», concreta.

Altres seus noves són la sala de banquets Mont-Ferran de Blanes, que està tancada per la impossibilitat de fer grans celebracions. El seu propietari, l'Eugenio González, explica que ha canviat els «clients» pels «votants» i que els? «electors hauran d'entrar per la porta principal i la sortida serà per la d'emergència, just a l'altra banda del local, al costat de la barra».

A més, com que el mateix Eugenio és un dels votants que està cridat en una de les tres taules del seu restaurant, ironitza dient que «com que té alguna dificultat per caminar, li han posat la mesa a sota de casa perquè pugui exercir el seu dret a vot»

A les comarques de Girona són 510.478 les persones cridades a les urnes. En total s'escullen disset diputats, en un total de 853 meses. Tot i que el nombre de locals electorals és menor que l'any 2017, sí que ha augmentat el nombre de meses en 28 arreu de la província. Pel que fa a les seccions, el nombre s'ha mantingut gairebé estable. De les 531 de fa tres anys a les 533 d'aquesta vegada.