Feia anys que a Catalunya no es veia una campanya tan tibant com la del 14-F. Però aquest dissabte, jornada de reflexió i preludi del Dia de Sant Valentí, els nou candidats en combat a la Generalitat van recordar, gràcies a la foto convocada per l'Agència Efe, el que durant dècades es va definir en to positiu com l'«oasi català».

Els arcs de la façana principal del Parlament de Catalunya, edifici que es va erigir a principi del segle XVIII com a arsenal per a la fortalesa de la Ciutadella, van ser testimonis de la primera foto de grup dels candidats en jornada de reflexió amb mascareta i distància social, els signes d'aquests temps de fatiga pandèmica.

Una fatiga, la de 15 dies de la campanya més dura i insòlita viscuda a Catalunya, que els mateixos nou candidats comentaven en els grupets previs al clic de la càmera. El primer a arribar a la cita, amb cotxe i un quart d'hora abans de les 9 hores, va ser el candidat d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, al qual va seguir, ja a peu i després de prendre cafè en un bar proper, la cupaire Dolors Sabater.

Pocs minuts abans de l'hora pactada van anar arribant, gairebé a l'uníson, els candidats constitucionalistes Alejandro Fernández (PPC), Salvador Illa (PSC) i Carlos Carrizosa (Ciutadans). Illa, amb una americana verda esperança, va ser l'únic candidat -ni tan sols Aragonès- que va arribar amb corbata a la primera de les tres fotos que els dirigents tenien avui agendades per a aquest fresc matí de febrer.

Una mica ja a la carrera va aparèixer Jéssica Albiach, que es va reunir de seguida amb Aragonès i Sabater per donar suport a una plataforma antifeixista que buscava la signatura dels seus candidats predilectes.

«Això és un morir»

En un gest que no sabem si tindrà continuïtat després del 14-F, el grupet es va engrandir i a aquests tres dirigents s'hi van sumar Illa, Carrizosa i Fernández, que van escoltar la jove Albiach explicar els seus desitjos d'arribar a la tarda per estirar-se en el sofà de la seva casa: «Això és un morir....».

Al minut s'hi va sumar, amb la seva elegant jaqueta blava elèctrica, la candidata del PDeCAT, Àngels Chacón, i l'oasi es va ampliar sumant-se in extremis el candidat de Vox, Ignacio Garriga, solament saludat cordialment per alguns dels seus companys de campanya.

El moment de bon rotllo i riures va ser quan Chacón explicava en to de broma els seus esforços, basats en l'«element emocional», per aconseguir el vot del seu únic fill major d'edat. «Ah, però has aconseguit que et voti?», va lliscar un sempre bromista Fernández.

Borràs va arribar l'última a la cita i, de la mà del cap de Fotografia a Efe-Barcelona, Alberto Estévez, la imatge -amb mascareta i sense- es va fer de forma ràpida passats menys de deu minuts de les nou.

Estévez va justificar abans als candidats la seva ubicació a la fotografia, tal com es van distribuir al debat de TV3, i va recordar l'esperit de servei públic d'Efe per justificar un escenari tan «neutre i institucional», en una jornada de reflexió, com és el palau del Parlament, situat al parc de la Ciutadella de Barcelona, on ahir els autèntics protagonistes eren els runners i els passejants amb gos, exemples també d'aquest oasi de reflexió.