Junts per Catalunya (JxCat) s'ha imposat amb claredat a les comarques gironines. La llista encapçalada de nou per Gemma Geis ha obtingut el 32,69% dels vots i 7 diputats, els mateixos que l'any 2017. ERC es manté com a segona força tot i que a força distància del guanyador. Els republicans han rebut un 21,82% dels vots i mantenen els quatre escons de fa quatre anys. Seguint l'ascens que el partit ha experimentat a Catalunya, el PSC se situa com a tercera força i passa d'un a tres escons i un 15,17% dels vots. La CUP també ha doblat resultats i ha sumat un nou escó. Els cupaires han aconseguit dos dels 17 diputats en joc a la circumscripció i un 9,05% dels vots. Cs, en canvi, ha perdut la representació gironina a l'hemicicle.

La formació taronja ha passat de ser tercera força amb 4 escons a no tenir-ne cap. Vox ha aconseguit un escó per Girona. A la demarcació, amb el 99,59% escrutat99,59% escrutat, les forces independentistes obtenen una amplia majoria sumant 13 diputats -un més que al 2017- i un 63,56% dels vots.

El 14-F ha deixat un clar vencedor a les comarques gironines i un escenari similar al de fa quatre anys, tot i que amb una situació ben diferent. La llista encapçalada -per segona vegada- per la doctora de la UdG Gemma Geis ha aconseguit 7 dels 17 escons en joc a la circumscripció amb un 32.69% dels vots. En concret la formació ha aconseguit el suport de 89.644 gironins i gironines que han dipositat a la urna els seus vots per JxCat.

Així, a banda de Geis, els sis diputats restants que formaran part del nou Parlament seran l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, Salvador Vergés, Francesc Xavier Ten, Maria Antònia Batlle, Ferran Roquer i Jordi Munell.

Fa quatre anys aquestes sigles, però, aplegaven gairebé un 37% dels vots i ara s'han convertit en partit. Entremig, hi ha hagut la ruptura amb el PDeCAT, que no ha obtingut representació però que s'ha endut 8.738 vots, i la creació del PNC, que tampoc ha aconseguit cap escó però que s'ha emportat 882 vots.

Malgrat això, la formació ha mantingut els 7 diputats i ERC, amb la consellera Teresa Jordà al capdavant, ha aconseguit continuar en la segona posició. Els republicans han revalidat els quatre escons que van obtenir fa quatre anys i un 21,81% dels vots però n'han perdut 28.728.

A més de Jordà, els republicans aportaran a l'hemicicle el president del grup al Parlament, Sergi Sabrià, la diputada Anna Caula i l'exsecretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte.

El PSC ha estat la llista més votada a Catalunya i això també s'ha traduït en el nombre d'escons a la circumscripció de Girona. La formació, amb Sílvia Paneque com a cap de llista de Girona, ha aconseguit dos escons més que a les passades eleccions.

Els socialistes aportaran tres diputats a l'arc parlamentari, una xifra que no assolien des de l'any 2010. En concret, han aconseguit 41.648 vots (un 15,18%) i, a banda de Paneque, aportaran l'exalcalde de la Bisbal, regidor i cap de gabinet de la subdelegació del govern espanyol, Oscar Aparició i la regidora Mónica Ríos.

La CUP també ha doblat resultats i ha passat en dues cites electorals d'un a dos escons. La formació ha aconseguit un 9,04% dels vots i ha sumat 3.096 electors. L'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, i l'advocada Montserrat Vinyets seran els nous diputats de la formació a l'hemicicle.

L'últim regidor en joc a la circumscripció se l'han endut Vox que enviarà el seu cap de llista, Alberto Tarradas, al Parlament. La formació d'extremadreta ha aconseguit 16.904 vots (un 6,16%).

Cs s'estimba i ni PPC i els comuns entren

PPCcomunsQui s'ha quedat sense representació i sense els quatre diputats aconseguits fa quatre anys és Cs. El partit duia com a cap de llista Jean Castel i ha perdut més de 70.000 vots (16,2 punts menys).

Els comuns tampoc han aconseguit representació i s'han quedat a 1.309 vots d'aconseguir un escó. La llista liderada a la demarcació per la filla d'Ernest Lluch, Rosa Lluch, ha rebut 11.094 vots (4,04%).

I el PPC, que ja va perdre el representant que tenia al Parlament fa quatre anys, tampoc ha aconseguit remuntar. La cap de llista per Girona i presidenta provincial del partit, Maria Àngels Olmedo, no ha assolit ni un 2% dels vots (5.453).

Els resultats a la circumscripció de Girona mostren un suport clar a l'independentisme. Les tres forces sobiranistes (JxCat, ERC i la CUP) sumen 174.302 vots, un 63,56% del total.

Victòria homogènia de JxCat

JxCat ha estat la llista guanyadora de manera homogènia a les comarques gironines, seguida per ERC, tot i que en cap d'elles ha superat la majoria absoluta. Al Pla de l'Estany ha aconseguit un 41,47% dels vots, i a la Garrotxa el 40,49%. Al Ripollès s'ha situat en el 37,98%; al Gironès, al 34,06%; al Baix Empordà, al 31,25%; a la Selva, al 29,57% i, per últim, a l'Alt Empordà, amb un27,79%.

Vox, el més votat a Vilamalla

Pel que fa a les ciutats, ha Banyoles s'ha imposat amb un 40,69% dels vots i a Olot, amb un 38,20%. A Figueres també ha estat la llista més votada fent frec a frec amb ERC i amb Vox com a quarta força més votada. A pocs quilòmetres de la capital altempordanesa, Vilamalla ha registrat la formació d'extremadreta Vox com la llista més votada amb un 22,52%.