La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, el president del Consell Nacional, Josep Maria Jové, el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià, i la número dos dels republicans, Laura Vilagrà, formaran el grup negociador que explorarà pactes per intentar formar govern a la Generalitat, segons ha decidit l'Executiva Nacional dels republicans l'endemà de les eleccions que els ha situat com a primer partit independentista a la cambra catalana. L'executiva ha decidit obrir "de forma immediata" el procés i ha establert que la ronda de contactes començarà amb la CUP i seguirà amb Junts i els Comuns, per aquest ordre. Els republicans volen que el procés pugui ser àgil per poder tenir un Govern "quan abans millor".

Els dirigents d'ERC remarquen que "el país necessita un govern fort amb una majoria estable" per afrontar la crisi derivada de la pandèmia de la covid-19, per reconstruir-lo "des de la justícia social" i per "caminar cap a la república catalana sobre la base dels consensos de l'amnistia i l'autodeterminació".

ERC considera que els resultats dels comicis han deixat "molt clar" que la nova etapa "ha de ser liderada per l'independentisme d'esquerres, que ha quedat per davant i és majoritari". Els republicans preveuen poder tancar les primers trobades en els propers dies.

En tot cas, el partit informa que el coordinador nacional, Pere Aragonès, ja ha fet els primers contactes amb les caps de llista de la CUP, Junts i Comuns.

El grup negociador estarà complementat per diferents equips de treball per àmbits temàtics que treballaran en paral·lel.