Patronals i sindicats a Catalunya insten els partits polítics a arribar a acords, eliminar vetos creuats i permetre la investidura d'un president sense haver de tornar a passar per les urnes. Els agents socials es van pronunciar al llarg del dia d'ahir a través de diferents comunicats i entrevistes i van coincidir a reclamar un Govern efectiu el més aviat possible i amb capacitat d'aprovar uns nous pressupostos de la Generalitat per superar la crisi del coronavirus.

A les organitzacions empresarials els preocupa que a causa d'un buit de poder les companyies catalanes no puguin treure-li tot el suc als fons europeus Next Generation. És «urgent» aprovar les polítiques per a «la gestió dels fons europeus» i per «accelerar» la campanya de vacunació contra la COVID, va destacar Pimec en el seu comunicat. L'actual situació «requereix la determinació d'un Govern fort i estable», va asseverar Foment en la seva nota.

Ni patronal ni sindicats van entrar a valorar sigles, possibles sumes o noms de candidats. «Volem un Govern el més ràpid possible, encara que sigui per criticar-lo, i el volem estable. Catalunya necessita una legislatura llarga », va afirmar el secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros.

No obstant això, CCOO i UGT sí van emfatitzar que el proper president de la Generalitat ha de ser, segons ell, d'esquerres i que els partits que li donin suport han de prioritzar les polítiques socials. «Catalunya necessita un Govern que aposti per la protecció de treballadors, les empreses i autònoms», que «injecti diners en ajudes directes» per pal·liar els estralls de les restriccions i tancaments empresarials i «que reforci el sistema de protecció de les persones», per lluitar contra «la pobresa creixent al país»; segons va manifestar CCOO en un comunicat.

L'estabilitat que li han demanat al proper Executiu els agents socials ha de traduir-se en capacitat per tirar endavant els pressupostos de la Generalitat. Entre els agents socials preocupa que en l'última dècada s'hagin celebrat cinc eleccions i que sigui cada vegada més inversemblant esgotar les legislatures. Això es tradueix en una falta de regularitat en els pressupostos, fins al punt que el 2010 va ser l'últim exercici en què els comptes públics catalans es van presentar en els terminis ordinaris fixats per llei.

Pimec, CCOO i UGT també van coincidir (Foment no hi va fer cap referència explícita) en què el nou Govern ha de tenir una voluntat de diàleg manifesta amb la resta d'institucions per intentar resoldre la qüestió catalana. Les centrals també van veure amb preocupació la irrupció de Vox.