Moltes veus havien augurat en els dies previs que l'abstenció seria molt elevada en les eleccions d'ahir, i efectivament així ha estat. El 53,5% de participació que es va registrar (segons les dades de les 12 de la nit; 54,78% a Girona) suposa un descens de 26 punts en comparació amb les anteriors, les convulses del 2017 (79%), i la més baixa en uns comicis al Parlament de Catalunya, fins i tot per sota dels del 1992, quan la CiU de Jordi Pujol va obtenir la seva tercera majoria absoluta consecutiva en una jornada en què va votar el 54,87% del cens.

La por al contagi del coronavirus ha estat segurament un dels motius més importants que ahir va retenir a casa seva persones que en unes altres circumstàncies haurien anat a votar. Malgrat que a mesura que s'acostava la data de la jornada electoral s'insistia en l'adopció de tota mena de mesures de seguretat als punts de votació, moltes persones no van considerar-les suficients. De fet, entre 7 i 8 del vespre, la franja horària en principi reservada perquè anessin a votar les persones contagiades de coronavirus o en quarantena per possibles contactes, els punts de votació van estar pràcticament deserts.

També va influir en el descens de l'assistència a les urnes que es va detectar ahir el rècord absolut de vot per correu que s'ha registrat en aquests comicis, precisament com a mesura de prevenció per evitar el possible contagi del coronavirus. Segons les últimes dades facilitades per la Generalitat, fins a 269.586 vots han estat emesos per aquest sistema, un rècord històric amb un augment del 382% comparat amb les últimes eleccions, del 2017.

Per la resta, la jornada electoral va transcórrer amb normalitat, i malgrat els temors que també hi havia hagut en les jornades prèvies, les meses es van constituir amb normalitat i la ciutadania va respectar les franges de votació que s'havien establert: de 9 a 12, prioritat per a la gent gran, i de set a vuit del vespre, per als afectats pel virus. Es van produir, això sí, algunes cues en els centres de votació perquè les estrictes mesures de seguretat adoptades contra la pandèmia alentien el procediment per dipositar el sufragi.