Els líders dels partits a nivell estatal es van pronunciar a darrera hora de la nit sobre el resultat de les eleccions catalanes. Així, el president del Govern, Pedro Sánchez, va felicitar Salvador Illa en un missatge a Twitter, en el qual va afirmar que és «una fantàstica notícia per fer possible el canvi i el retrobament pel qual tant ha treballat el PSC». «Gràcies, Salvador Illa, per retornar-nos la il·lusió d'aconseguir un futur millor per a Catalunya i per a Espanya», va afegir. «El meu agraïment a totes les persones presents avui a les meses electorals i als servidors públics pel seu esforç per garantir les eleccions del14-F, una jornada complicada marcada per la pandèmia. Gràcies també als nostres interventors i apoderats pel seu compromís», va escriure Sánchez en aquesta xarxa social

Paral·lelament, el ministre de Política Territorial i Administracions Públiques, Miquel Iceta, que va ser substituït a darrera hora per Salvador Illa com a candidat del PSC a les eleccions, va intervenir abans d'aquest per presentar-lo i es va mostrar eufòric per la seva victòria en els comicis. «Hem tornat a ser el primer partit de Catalunya. No ho aconseguíem des dels temps de Pasqual Maragall», va recordar. En aquest sentit, Iceta va defensar que «la victòria de Salvador Illa subratlla l'encert de l'orientació política del PSC al llarg d'aquests anys i valida l'aposta pel diàleg i el retrobament fet per Pedro Sánchez».

Per part seva, un eufòric Santiago Abascal va sortir a darrera hora de la nit a analitzar els bons resultats de Vox a les eleccions catalanes. «Avui s'inicia una nova esperança a Catalunya de la mà d'Ignacio Garriga», va assegurar Abascal, que va parlar de «gesta històrica» i va erigir la seva formació com la «primera força nacional a Catalunya», però va advertir que no caurà en l'eufòria absurda.

En tot cas, va afirmar que «hem de reconèixer que aquests són uns mals resultats per a Espanya i, per tant, són uns mals resultats per a Vox», i va afegir que per aquest motiu assumeix la responsabilitat davant milions d'espanyols per recuperar l'ordre constitucional a Catalunya.

Minuts després, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, va afirmar que el partit no «canviarà el rumb» després del mal resultat electoral a Catalunya i va deixar clar que aquests no són extrapolables a nivell estatal. Dit això, va atribuir la derrota electoral al «joc brut» que el PP ha patit en campanya electoral després de les noves declaracions de l'extresorer del PP Luis Bárcenas.

«Aquesta és l'última factura que pagarem d'aquest passat. No canviarem el rumb i seguirem treballant en el projecte en el qual creiem i estem construint», va assegurar García Egea en una roda de premsa a la seu del PP. El número dos del PP va afirmar que és un «resultat molt dolent per a Catalunya i per a tot Espanya» perquè, segons ell, «tornen a guanyar els independentistes i surten reforçats gràcies a les cessions de Sánchez durant tres anys». Segons el seu parer, l'independentisme està «més fort» i el constitucionalisme «més feble».

Dit això, García Egea va destacar que els resultats d'unes eleccions catalanes «mai han estat extrapolables a nivell estatal» i va destacar que el PP és l ´ «única alternativa» al Govern de coalició de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. A més, va anunciar que demà es reunirà el Comitè Executiu Nacional per analitzar els resultats, amb la presència del candidat del partit a la Presidència de la Generalitat, Alejandro Fernández.

Iglesias: «Som ineludibles»

El vicepresident segon i líder de Podem, Pablo Iglesias, va destacar la consolidació de la formació morada davant dels que van augurar el seu «desastre» i, a més, va aprofitar per reivindicar que el concurs del seu espai polític és «ineludible» per conformar governs d'esquerres a Catalunya i a Espanya, davant d'una «dreta cada dia més ultra».

«Van augurar el nostre desastre però ens consolidem. Som una força modesta, però ineludible per a un govern d'esquerres a Catalunya i perquè hi hagi Govern i bloc parlamentari a Espanya davant d'una dreta cada dia més ultra», va apuntar a Twitter per felicitar En Comú Podem i la seva candidata Jèssica Albiach.