La candidatura de Democràcia i Llibertat per Girona ha presentat aquest matí el seu programa, un dia abans del tret de sortida la campanya electoral. El seu cap de llista al Congrés i actual diputat de CDC, Jordi Xuclà, ha volgut deixar molt clar quin és l'eix central de la feina que vol fer a Madrid: «la defensa de la negociació per aconseguir un referèndum d'autodeterminació».

En la mateixa línia que ja expressat en alguna ocasió el candidat per Barcelona, Francesc Homs, Xuclà s'ha queixat que malgrat que es van posar les urnes el 9-N i es «va aconseguir» que el 27-S tingués un «caràcter plebiscitari, Catalunya no ha pogut fer el que fan totes les societats democràtiques». El candidat ha posat com a exemple el Quebec i Escòcia i ha recordat que el referèndum d'autodeterminació «forma part del full de ruta i és fidel al mandat del Parlament».

Aquest no és, però, l'únic objectiu de Democràcia i Llibertat al Congrés i al Senat. Segons Xuclà, arran del «canvi climàtic» que «ha provocat el PP en els últims quatre anys, hi ha una societat molt més precària econòmicament i socialment bastant deteriorada». És per això que s'ha mostrat disposat a «lluitar contra el poder del palco del Bernabéu» i ha recordat el cas Castor i el més local cas TP Ferro, on també està vinculat el president del Reial Madrid, Florentino Pérez.

El cap de llista per Girona ha donat algunes pistes sobre el cartell electoral que es donarà a conèixer demà a les dotze de la nit, i ha avançat que el lema de Democràcia i Llibertat serà «Impossible, amb les lletres "Im" ratllades, perquè coses que semblaven impossibles s'han convertit en reptes».

La número dos de la candidatura, Elena Ribera, que forma part de la quota de Demòcrates per Catalunya, ha explicat que el programa electoral no és autonomista, «perquè a Madrid s'han carregat l'autonomia» i ha apostat clarament perquè Catalunya sigui un estat independent. La candidata al Senat, Clàudia Massó, en la mateixa línia ha defensat «la democràcia i llibertat de Catalunya».