El candidat d'UDC a les eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida, ha admès avui que la proposta del seu partit per a l'encaix de Catalunya serà "molt difícil" d'aplicar i requerirà de "paciència", però l'alternativa de la independència, ha advertit, serà "impossible".

En una entrevista a Rac1, Duran s'ha erigit com a representant del catalanisme de la ja desapareguda CiU que considera que hauria de ser present en un debat amb els principals candidats a president del Govern, Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Albert Rivera i Pablo Iglesias.

Quant a les negociacions de Junts pel Sí i la CUP per a la investidura, Duran s'ha manifestat "incapaç de pronosticar" el desenllaç, però ha augurat que tant l'avançament electoral a Catalunya com un govern del líder de CDC, Artur Mas, amb el suport del partit antisistema serien "dos escenaris dolents".

"Però al cap i a la fi, si hem avançat (eleccions) el 2012 i 2015... doncs mira, potser val la pena avançar el 2016", ha assenyalat Duran, que al mateix temps ha advertit que un pacte entre CDC i la CUP per a un Govern "seria una expressió d'una voluntat d'arribar al poder sacrificant l'acció de govern", ha assegurat.

De cara a les eleccions generals que arrenquen la pròxima mitjanit, el cartell d'Unió s'ha manifestat "convençut" que el seu partit obtindrà representació parlamentària.

En aquest sentit, ha denunciat que "no està ben feta" l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, al qual ha retret que doni al seu partit com a "demoscòpicament desaparegut". "No m'ho crec", ha afegit.

"No sé si veig males intencions", ha afegit el democratacristià, que ha criticat que el CEO no hagi preguntat als enquestats per la seva valoració com a candidat.

Duran ha recordat que la solució que aporta UDC a l'encaix de Catalunya és una disposició addicional en la Constitució que reconegui la "realitat nacional catalana" i que blindi un concert fiscal i les competències en llengua, educació i cultural.

El líder d'UDC ha incidit en la via del diàleg, amb "paciència" i voluntat de "persistir", perquè l'altra opció, la independència, és "impossible", ha rematat.

"No vull enganyar; jo no he dit que serà bufar i fer ampolles o un camí de roses, serà molt difícil el que jo proposo, però l'altre és impossible" perquè la "independència al segle XXI, si no està negociada amb l'Estat del qual et vols segregar i amb el suport de la UE, és impossible", ha recalcat.

"Ningú no pot ignorar que estem en un gran embolic i jo dono la cara, i si me la trenquen, me la trenquen", ha afegit el candidat.