El cap de llista d'ERC a les eleccions generals del 20-D, Gabriel Rufián, va afirmar que la seva candidatura "surt a guanyar" per "plantar cara a la dreta espanyola" i també per defensar el mandat rebut en els comicis del 27-S "perquè volem dir que som república". En l'acte d'inici de la campanya electoral d'ERC, celebrat a l'Auditori Municipal de Cornellà davant unes 400 persones, Rufián va explicar que "avui comença tot" perquè ERC té la intenció de guanyar les eleccions del 20-D a Catalunya.

"Vinc d'un grup, Súmate, que cabreja un munt de gent, -va afirmar- perquè el que demostra és que això de la independència no va de lloc d'origen ni de llengua sinó d'una voluntat col·lectiva, guanyar la llibertat de Catalunya".

Després d'apuntar que "sempre que hem votat hem guanyat, en les municipals, a la consulta del 9-N i en les eleccions del 27-S", Rufián va fer "una humil crida a tots els independentistes perquè també surtin a guanyar el 20-D i ho facin amb nosaltres".

"Hem de plantar cara a una nova dreta -va afirmar-, encarnada en Ciutadans que, amb vestits molt cars i corbates molt fines, representa la mateixa dreta de tota la vida, perquè segueix negant el mandat de la nostra gent".

Joan Tardà, número dos de la llista, va admetre que les generacions precedents no van guanyar a la dictadura perquè "la bèstia va morir al llit de vella".