El candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, va lamentar ahir la "pinça diabòlica" de part de l'esquerra catalana "aliant-se" amb el PP de Montoro quan acusa l'executiu de "victimista" amb la polèmica del FLA. Homs va destacar que l'Executiu català ha treballat "malgrat el senyor Montoro" i el govern del PP; per això, va aprofitar per criticar que part de l'esquerra catalana, en referència al PSC i a Catalunya Sí que es Pot, acabi convertint-se en "aliada" dels populars "per omissió", quan acusen la Generalitat de "victimista". "Alguns, quan ens passa el que ens passa, estan fent una mena de pinça diabòlica que consisteix a desdibuixar quin és el problema estructural que tenim com a país, que no és altre que poder disposar d'un estat propi", es va queixar.

D'aquesta manera, Homs va reivindicar que si Junts pel Sí pot proposar un pla de xoc a la CUP amb 20 mesures socials, és gràcies a la feina prèvia que ha fet el Govern català per salvar l'estat del benestar i que molts van criticar. "Tot allò que havia estat criticat per part d'alguns o de molts ara agafa en el context actual tot el sentit del món", va afirmar Homs, que va apuntar que se senten "pares" d'aquestes mesures perquè "només són possibles de plantejar amb possibilitat de dur-les a terme en tant el que s'ha anat fent els darrers anys". En un acte a la Sala Martí l'Humà del Museu d'Història de Barcelona, on Democràcia i Llibertat va fer públic ahir el manifest "Compromís amb Catalunya", Homs va aprofitar per valorar la darrera proposta de pla de xoc que s'ha fet a la CUP.

Per tant, el candidat va constatar que Junts pel Sí "s'ha mogut contínuament en aquestes darreres setmanes i dies", de forma que el contingut del plantejament "lliga amb el model de país" que defensa el seu programa electoral. En tot cas, sobretot va defensar que si ara Junts pel Sí pot fer la proposta, és per la feina feta pel Govern català per sortir de la crisi i va recordar que es tracta d'una feina que "ha estat dura, complicada i ha costat trobar-hi aliats". Per això, va voler remarcar que en els últims temps, s'ha invertit més que mai en polítiques socials i va posar com a exemple les beques menjador fins al 100% o la mobilització del parc d'habitatge públic.

La llista encapçalada per Homs va presentar ahir el seu manifest electoral, que va ser llegit per l'exconsellera Carme Laura Gil, la número quatre de la llista, Míriam Nogueras, el número cinc, Miquel Puig, juntament amb el portaveu polític de Demòcrates Toni Castellà. El text lamenta que Catalunya estigui "ofegada per un Estat autoritari i maldestre, moralment col·lapsat", que "discrimina i empobreix" els catalans amb les seves decisions.

El mateix text destaca que Democràcia i Llibertat va a les Corts Generals no per "ignorar-les o menysprear-les", sinó per "ser la veu fins ara negada". "Que no pugui ser, mai més, que una burocràcia estatal intenti humiliar la voluntat popular. Que mai més se silenciï res, perquè en fer-ho se'ns està negant", proclama el manifest de la candidatura de CDC.