La cap de llista d'Unió al Congrés per Girona, Montse Surroca, ha proposat un pla de xoc per racionalitzar els edificis i solars propietat de l'Estat que es troben a les comarques gironines. La candidata demana que aquells que no tinguin cap ús es venguin o bé es puguin destinar a finalitats socials. La candidata ha criticat l'opacitat del govern del PP per donar-ne un llistat complert durant aquest mandat. De fet, ha explicat, l'executiu espanyol es va limitar a respondre-li una pregunta "en genèric" dient que té 287 propietats a la demarcació. Surroca també lamenta que, cada any, l'Estat es gasti més de 330.000 euros en el lloguer de l'edifici de la Subdelegació, a l'avinguda Jaume I de Girona.

La cap de llista d'Unió ha criticat aquest dissabte la manca de transparència de l'Estat a l'hora de fer saber quins edificis i solars (en propietat o en lloguer) té a les comarques gironines. Montse Surroca ha dit que, a dia d'avui, l'executiu del PP tan sols s'ha limitat a respondre-li "de manera molt genèrica" una pregunta que va entrar al Congrés per saber la relació d'immobles.

A la resposta, el govern espanyol només hi deia que a la demarcació tenia 287 propietats. Per això, Surroca s'ha compromès a reclamar des del Congrés que se li concretin quins són aquests immobles per saber a què es destinen o si estan buits. "Proposem un pla de xoc per racionalitzar els edificis de l'Estat a les comarques gironines", ha avançat.

La candidata proposa que aquells que estiguin buits i no caiguin a trossos (com passa amb antigues casernes de la Guàrdia Civil) es puguin vendre o bé destinar a finalitats socials. "No només els edificis, sinó també els solars; a Girona ciutat mateix, per exemple, el terreny que hi ha al costat de la delegació d'Hisenda, que és propietat de l'Estat, està ple d'herbes i se li podria buscar un nou ús", ha concretat Surroca.

"Grans quantitats en lloguers"

Al costat d'aquests immobles en propietat, la cap de llista d'Unió per Girona també lamenta que el govern espanyol es gasti grans quantitats en lloguers. I com a exemple paradigmàtic, ha posat el de l'edifici que acull l'actual Subdelegació de l'Estat, situada a l'antic banc d'Espanya, o el de l'oficina on la policia tramita els DNI i els passaports, al carrer Rajolers.

En el primer cas, el cost de l'arrendament anual puja a 333.827 euros. I en el segon, a 205.151 euros. Aquestes quantitats consten en una resposta que el govern estatal va enviar a Surroca el juliol del 2013. "És evident que cal racionalitzar-ho", indica la cap de llista d'Unió al Congrés per Girona.

"A les nostres comarques tenim molts exemples d'edificis i solars en desús propietat de l'Estat; d'entrada, el que proposem és major transparència, perquè se'ns faciliti tota la informació exacta al voltant d'aquests immobles", ha dit Surroca. I ha conclòs: "Per això, presentarem una iniciativa al Congrés que inclogui un pla de xoc per racionalitzar-los, especialment en aquests moments d'austeritat pressupostària".

Surroca ha presentat la proposta davant l'edifici de l'antic Govern Civil. Abans havia acollit la seu de la Subdelegació, i actualment aquí hi ha els serveis administratius d'estrangeria, de Treball i d'Agricultura i Pesca. Han acompanyat la cap de llista d'Unió al Congrés el número 2 de la candidatura, Jordi Fàbrega; el candidat al Senat per Girona, Pere Maluquer, i el president de la intercomarcal Xavier Dilmé.