El candidat d'UDC a les eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida, va assegurar ahir que la seva formació està disposada a implicar-se en el Govern d'Espanya "fins on faci falta" si aquest dóna suport a una disposició addicional de la Constitució que reconegui el concert econòmic i la singularitat catalana. Al recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau, a Barcelona, Duran va donar a conèixer ahir els 10 "compromisos per a Catalunya" que recull el seu programa electoral, en què aposta per pactar una disposició addicional de la Constitució, així com la rebaixa de l'IVA cultural, un augment de les partides per a educació i mesures per guanyar seguretat en el mercat laboral, sense revocar la reforma aprovada pel PP amb el suport de CiU.

El candidat democratacristià va afirmar que "la implicació d'Unió en el Govern d'Espanya és directament proporcional" a l'acceptació de les mesures del seu programa, especialment del concert econòmic similar al basc, que proposa per afrontar el dèficit fiscal de Catalunya. Duran va afegir que, si és necessari, està disposat a parlar amb el PSOE de la reforma constitucional que aquest proposa per aconseguir un Estat federal, però va insistir que el seu objectiu és "solucionar els problemes dels catalans" i si un eventual Govern accepta fer-ho, UDC arribarà "tan lluny com calgui".

Per afrontar el conflicte català, Unió no aposta per la reforma a fons de la Constitució, ja que Duran va valorar que d'aquesta forma Catalunya podria acabar sortint "malparada", tenint en compte que en aquest tipus de processos, segons la seva opinió, "se sap com s'entra però no com se surt". En la línia de reivindicar el catalanisme moderat, el dirigent d'UDC va garantir que el seu partit no farà "res que permeti que Catalunya quedi fora de la Unió Europea ni per deu minuts", al mateix temps que va defensar una Europa més forta i unida. "Hi ha qui vol un nou Estat a Catalunya i hi ha qui només un Estat espanyol. A mi em sobren tots dos", va afirmar.