El cap de llista de Democràcia i Llibertat al Congrés, Jordi Xuclà, va denunciar ahir que el Govern espanyol ha frenat "premeditadament" la declaració del port de Palamós com a frontera exterior Schengen. Xuclà va dir que li consta que, a partir del 9-N, l'Executiu del PP va "ordenar aturar qualsevol tràmit" per fer-ho realitat. El candidat també va criticar que, en paral·lel, s'hagin anat fent successius anuncis sobre terminis que sempre acaben essent una "presa de pèl". El cap de llista al Congrés també va recordar que la Generalitat fa temps que té els diners a punt per fer la part que li pertoca. Per això, va subratllar, el de Palamós és un nou exemple que demostra "la necessitat que Catalunya sigui un Estat propi".

Xuclà va arrencar la cursa per al 20-D fent campanya al port de Palamós, on va voler fer evident un nou exemple de "l'asfíxia volguda" i l'actitud "hostil, errant i indolent" que l'Executiu estatal té envers els gironins. Tot just acabada la temporada de creuers, el candidat va criticar la política de paraules buides que ha practicat el PP amb la declaració del port com a frontera exterior Schengen. "Palamós té totes les condicions per ser frontera internacional i si encara no té la declaració, només és per la manca de voluntat política de l'actual Govern", va afegir Xuclà.

El candidat va recordar que, a més, l'Estat espanyol és el que té més ports internacionals de tots els membres de la Unió Europea que estan dins l'espai Schengen. "De fet, Galícia, amb molt menys trànsit de creuers i passatgers que Catalunya, té més ports que són punts d'entrada i sortida de turistes", va subratllar Xuclà. El candidat s'hi va referir per fer palès el greuge que viu Palamós. "Hem passat dos anys d'anuncis esperant la declaració perquè sigui frontera Schengen, i aquest 2015 ja el podem donar per perdut", va sentenciar. Per a Xuclà, la política de paraules buides que practica el PP no és banal, ja que va denunciar obertament que l'Estat s'ha dedicat a frenar "de manera premeditada" la declaració per al port de Palamós.

"Em consta que després del resultat del 9-N, el Govern espanyol va ordenar aturar qualsevol tràmit per convertir Palamós en port internacional", va afirmar Xuclà. El cap de llista va assegurar que la declaració com a port Schengen és un nou cas que evidencia "l'asfíxia" a què l'Estat sotmet Catalunya. Davant d'això, va afirmar que només hi ha una sortida: "Afirmar-nos com una nació que necessita un Estat propi".