06 de desembre de 2015
06.12.2015

Homs proposa a Madrid "negociar" la independència de Catalunya

El candidat acusa l'Estat d'haver-se mostrat disposat a "usar la força per combatre tot el que no comparteixen"

06.12.2015 | 07:21
Homs proposa a Madrid "negociar" la independència de Catalunya

El cap de llista al Congrés de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, va proposar ahir a Madrid "negociar la constitució de Catalunya com a estat independent", amb la base d'un document de 48 pàgines que recull les raons per pactar la independència.
Homs, que ha enviat aquest document, titulat "Raons per pactar, motius per conviure", a la resta de forces polítiques que concorren a les generals del 20D, va argumentar que, ja que el procés d'independència "es farà, és millor per a Catalunya i molt millor per a Espanya fer-ho negociat i amb acord".
Al costat dels també candidats per Barcelona Carles Campuzano, Lourdes Ciuró i Miriam Nogueras, números dos, tres i quatre, respectivament, Homs va esgrimir raons d'ordre democràtic, polític, econòmic i europeu per atendre la seva proposta de "diàleg", "negociació" i "pacte", amb la qual canalitzar el mandat que diu tenir de la majoria del poble català des del 27S.
En l'apartat de raons econòmiques, el document informa dels diversos anàlisis que demostren que "Catalunya és viable econòmicament com a estat independent i Espanya també ho és", així com que la "separació acordada és molt millor" i que, "sense acord, qui pagaria les pitjors conseqüències seria Espanya".
Segons un estudi de la Universitat de Sydney, que va ressaltar el polític català, l'escenari més probable és un "acord intervingut per institucions de la UE" en el que "Espanya s'adaptaria, a canvi que Catalunya assumeixi part del deute espanyol".
Homs també va assenyalar que encara que la proposta de referèndum que recullen candidatures com Podem i Unitat Popular no és la seva proposta, el programa electoral de DiL ha inclòs que estan "expectants" davant aquesta possibilitat i va posar èmfasi en la seva compareixença en que pactar la independència de Catalunya "pot tenir interès per a l'Estat espanyol", una vegada que aquest "i la política espanyola s'han mostrat disposats a usar la força per combatre tot el que no comparteixen, fins i tot de forma arbitrària".
Per això, en el segon dia de campanya, l'aspirant a diputat del Congrés va preguntar als líders polítics d'aquestes eleccions "si a més de la temptació d'utilitzar la força estan disposats a utilitzar l'eina democràtica del diàleg davant el que ells anomenen el problema català i nosaltres, l'oportunitat".

Els candidats, Francesc Homs,Carles Campuzano, Lourdes Ciuró i Miriam Nogueras davant del Congrés amb el document "Raons per pactar, raons per conviure"

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook