El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ahir va fer una crida a afrontar el PP per defensar la majoria i aconseguir que els socialistes guanyin les eleccions generals. Alhora, va assegurar que el vot útil és més útil i serà més útil que mai el 20 de desembre. Les afirmacions de Sánchez van tenir lloc en un míting celebrat a Inca (Mallorca), en el qual també va participar la presidenta balear, Francina Armengol, i el cap de llista al Congrés per les Illes, Ramón Socías.

Sobre la manera d'afrontar el PP, Sánchez va aclarir: Els socialistes fem front, si afrontem l'atur, la precarietat, la desigualtat i la corrupció del PP". En aquest sentit va exclamar que "si afrontem el PP, defensem la majoria i afrontant el PP, els socialistes guanyarem!".

Abans d'ahir, Sánchez va llançar l'oferiment de fer un programa comú per fer realitat el canvi a Espanya a Ciutadans, Podem i altres partits. El pacte -segons ell- parteix del supòsit que el PSOE aconsegueixi tan sols un vot més que l'actual president del govern, Mariano Rajoy". Per això, va reblar: "El vot útil és més útil que mai; l'únic partit que pot garantir el canvi és el PSOE". Va repetir: "L'únic!" i va remarcar que "l'únic capaç de concentrar el vot que vol el canvi amb força per convèncer l'ampli nombre d'indecisos".

Ahir, la direcció del PSOE va explicar que Sánchez no preveu altre escenari que no sigui guanyar les eleccions i que la seva voluntat és intentar fer-se amb la Moncloa a partir de posar-se d'acord amb d'altres partits sobre polítiques que convergeixin. La qüestió dels acords -segons les fonts- no serà amb qui, sinó per què.

Això no obstant, Ferraz ha deixat clar que "no promouran cap front anti PP", sinó que la idea és posar en valor la capacitat de diàleg que sempre ha tingut el PSOE per arribar a acords amb altres partits.

Pel que fa a l'acord impossible, Sánchez va afirmar a Inca: "El PP i el PSOE som com l'oli i l'aigua". Els líquids que no accepten unió van ser esmentats de manera informal als periodistes en el decurs d'una passejada pel mig de Palma, abans del míting d'Inca.

Ja en el míting, al recinte de can Ramis, Sánchez va criticar Rajoy per intentar atorgar-se el patrimoni, l'herència, de l'expresident del govern Adolfo Suárez. Al criteri del líder del PSOE, Rajoy és un líder diferent a Suárez. La raó que ho confirma -segons ell- és que des del 2011, l'única cosa que ha fet ha estat governar sol, de manera que ha convertit la majoria absoluta en absolutisme.

En base al fet, Sánchez va demanar als espanyols: "Cal enfonsar el mur de la supèrbia del govern del PP". Per acosnseguir-ho va demanar el vot dels espanyols el 20 de desembre.

Sobre la unitat d'Espanya, va assenyalar: "Rajoy no pot ser garant de la unitat d'Espanya perquè l'ha fracturada socialment i s'ha finançat de manera irregular". Va tornar a reclamar una reforma del text del 1978 per tal de resoldre la crisi de Catalunya i retornar a un context de convivència. "La reforma constitucional mai serà un fi en si mateix -va afirmar-: És davant de tot el camí, sobre el qual podem recompondre el consens trencat en els darrers anys".

A Rajoy, també, li va retreure que s'amagui dels debats electorals i que els encarregui als segons. En una clara al·lusió a la vicepresedenta del Govern, Soraya Sánchez de Santamaría.

Va aprofitar per criticar Podem i Ciutadans, dels quals va considerar que parteixen de polítiques ja fetes amb anterioritat pel PSOE i que -segons ell-, el seu partit tornarà a fer.