El cap de llista de Democràcia i Llibertat al Congrés per Girona, Jordi Xuclà, ha demanat el vot dels "socialistes sobiranistes" perquè el PSC "ha renunciat al catalanisme". El candidat ha volgut donar la volta a la crida que va fer la candidata per Barcelona, Carme Chacón, apel·lant els votants de Junts pel Sí (JxSí), i li ha retret que només persegueixi sumar vots "al front comú" que PSOE, PP i C's han fet a Madrid per "ofegar" la desconnexió amb Espanya. Xuclà ha recordat que la llista que encapçala és "transversal", l'ha comparada amb la de les primeres eleccions del 77, i ha instat "els socialistes que tenen clar que Catalunya no se'n sortirà si no és amb l'estat propi" a fer-los confiança.

La campanya electoral a les comarques gironines ja comença a donar les primeres confrontacions entre partits. Avui, el cap de llista de Democràcia i Llibertat no ha estalviat retrets cap a la crida que va fer ahir Chacón durant el seu míting a Girona, apel·lant el suport dels votants de JxSí que volien forçar una negociació amb Espanya.

Jordi Xuclà ha criticat la cap de llista del PSC d'haver estat "desconnectada" i "perdre el sentit" al voltant de la realitat que es viu a Catalunya. Per al candidat de Democràcia i Llibertat, sorprèn que Chacón cridi els votants de JxSí quan, precisament, "els socialistes s'han convertit en un partit que, més que mai, han renunciat als seus elements fundacionals catalanistes".

Per al número 1 de Democràcia i Llibertat, a més, durant el míting de Girona, els socialistes "van faltar al respecte" a aquests votants, perquè precisament van referir-se a la demarcació "com el parc temàtic de l'independentisme".

El cap de llista al Congrés assegura també que Chacón va disfressar les seves paraules quan es va referir a la negociació amb l'Estat. "En realitat, allò que vol és la quadratura del cercle, aconseguint els vots sobiranistes per a Pedro Sánchez, que juntament amb Rajoy i Rivera han fet un front comú a Madrid per anar en contra de la resolució aprovada al Parlament", ha afirmat Xuclà.

Per això, el cap de llista ha volgut girar la truita i reclamar per a Democràcia i Llibertat els vots dels "socialistes sobiranistes gironins", que tenen clar que "ara la prioritat és nacional i que Catalunya no se'n sortirà si no és amb l'estat propi". En aquest punt, Xuclà ha contraposat la llista del PSC amb la de la coalició que encapçala, recordant que Democràcia i Llibertat és una "candidatura transversal", que uneix Convergència, Demòcrates per Catalunya i Reagrupament.

Adequada "als nous temps"

"Hem fet una llista adequada als nous temps, obrint finestres i portes perquè passi l'aire i s'emporti els errors del passat", ha assegurat el cap de llista. I aquí, per reforçar el caràcter obert de la llista que encapçala, Jordi Xuclà ha comparat la seva candidatura amb la que es va presentar a les primeres eleccions del 77.

"Aleshores ens vam presentar amb una gran coalició que es deia Pacte Democràtic, i on també hi havia els socialistes, posant com a prioritat la democràcia; ara, al 2015, anem a les eleccions amb un acord transversal per al sobiranisme", ha dit Xuclà. I hi ha afegit: "Per això, faig una crida als socialistes demòcrates perquè se sumin al nostre projecte".

El cap de llista al Congrés per Girona, a més, ha volgut subratllar que l'apel·lació d'avui no és banal. De fet, assegura, en els propers dies la candidatura rebrà el suport "explícit" de noms de la socialdemocràcia gironina "favorables al dret a decidir que han entès que el nostre és un projecte transversal pel sobiranisme, que va més enllà de les fronteres clàssiques dels partits".

"Orgull de les nostres marques turístiques"

El cap de llista de Democràcia i Llibertat ha fet aquest diumenge campanya per la Garrotxa, on ha visitat Olot i la Fira de Sant Nicolau del nucli del Mallol (a la Vall d'en Bas). Des d'aquí, Jordi Xuclà també ha volgut respondre la candidata del PP, que ahir proposava que la Costa Brava i el Pirineu gironí es promocionessin portes enfora sota el paraigües de la marca Espanya.

"Per contribuir a impulsar el turisme, només calia que els populars haguessin fet els deures aquesta legislatura, invertint més en costes i en infraestructures necessàries", ha dit Xuclà. "Som gent de la terra i portem amb orgull les nostres marques turístiques i la nostra identitat de catalans; per això, sortirem arreu del món sense necessitat de tiretes com la marca Espanya, que més que salvar-nos ens entrebancarien", ha conclòs.