ERC va fer campanya en contra de la Constitució el 1978 i 37 anys més tard continua oposant-se a un text que "no resol els problemes de la gent ni respecta els anhels de Catalunya".

Ahir, coincidint amb l'aniversari de la Carta Magna, el cap de llista republicà, Gabriel Rufián, va recordar el context en què es va aprovar la Constitució, "avalada i ?subs?crita pel feixisme". "Recordeu Manuel Fraga?", va preguntar a la setantena de persones que van assistir a l'acte que les JERC van organitzar a la plaça Guillermo Vidaña de Sant Adrià de Besós.

Quatre dècades després, ERC celebra que hi hagi molta més gent que renegui de la Constitució i apel·la al seu vot per defensar a Madrid el procés constituent català.

Rufián va comparar les dificultats que té Catalunya perquè la Constitució respecti la seva voluntat, tot i tenir un mandat a les urnes, amb la facilitat que va tenir la cancellera alemanya, Angela Merkel, per modificar l'article 135 amb una "simple trucada telefònica" perquè el pagament del deute passés per davant de la despesa social.

Rufián també va parlar de les enormes dificultats que té la reforma del text constitucional. "Es necessiten 2/3 del Congrés i del Senat, una dreta democràtica que no existeix, una esquerra valenta que no existeix, les 7 boles de drac i sang d'un unicorn", va ironitzar.

El número 2 de la candidatura, Joan Tardà, també va ser protagonista en el míting de les JERC, com ho va ser ara fa 7 anys, quan va exclamar "mori el Borbó", i va generar una polèmica amb les institucions de l'Estat. Tardà es va centrar en la figura de Joan Carles I per recriminar-li que "mai tingués l'honradesa de demanar perdó pels crims del franquisme". El número 2 dels republicans va recordar que el pare de l'actual Rei no ha jurat mai la Constitució Espanyola perquè, prèviament, havia jurat els principis del Movimiento, "i un rei catòlic no pot jurar dues coses contradictòries".

Els candidats de les JERC van aprofitar l'acte per destruir simbòlicament quatre papers, cadascun amb un article de la Constitució: el 135, sobre el deute; el 8, sobre el paper de l'exèrcit; el 159, sobre el Tribunal Constitucional; i el 155, que obre la porta a la intervenció de l'autonomia catalana.