El cap de llista al Congrés del PSC per Girona, Marc Lamuà, va desgranar les polítiques que els socialistes defensen per impulsar el mercat laboral. D'entrada, Lamuà ja assegura que si el PSOE governa la Moncloa, «derogarà la reforma laboral imposada pel PP». El candidat gironí subratlla que els electors «no poden fer confiança» a un executiu, el de Rajoy, «que ha deixat una realitat on nou de cada deu contractes tenen menys de 54 dies de mitjana» i en què el poder adquisitiu dels ciutadans «ha reculat a nivells dels 90». Per contra, els socialistes proposen entre les seves mesures estrella apujar el salari mínim fins al 60% del sou mitjà net.

El cap de llista socialista va recordat que la primera mesura que va emprendre el PP quan va arribar al govern espanyol va ser, precisament, «imposar» la seva reforma laboral. Ara, quatre anys més tard, Lamuà assegura que les xifres deixen clar quin ha estat l'abast de la mesura. «Hi ha cinc milions de persones sense feina, de les quals 2,3 són aturats de llarga durada i un milió més tenen més de 45 anys», precisa el candidat.

Per a Lamuà, les propostes laborals que el PSOE porta al 20-D «va en direcció contrària» a les polítiques dels populars. «Derogarem aquesta reforma laboral imposada i impulsarem polítiques actives d'ocupació, tant generals com específiques per a aquells col·lectius d'especial risc», avança el candidat. I a més, els socialistes volen promoure «la igualtat de gènere en l'àmbit laboral i apujarem el sou mínim interprofessional fins al 60% del salari mitjà net».

Els socialistes critiquen que les polítiques que el PP ha aplicat al mercat de treball s'han traduït «en una cadena de desigualtats» i han establert «un sistema de classes imposat en què la diferència en les rendes de capital ha acabat perjudicant els assalariats». El cap de llista del PSC assegura que només cal donar un cop d'ull als números per confirmar que «més de 400.000 joves han emigrat per buscar feina de qualitat i més de 2 milions de joves de menys de 34 anys estan a l'atur, la taxa més elevada de la Unió Europea», afirma.

«Per això proposem el Pla de Garantia Juvenil, que pretén donar una primera experiència professional i una segona oportunitat», detalla el cap de llista. Lamuà va posar més exemples per definir quines han estat les polítiques laborals del PP «aplicades amb la complicitat de CiU», matisa.

El primer, que avui a l'Estat hi ha més de 2,5 milions de treballadors empobrits, i que més d'un 13% viuen sota el llindar de la pobresa. El segon, que s'han reduït fins a un 40% els fons per impulsar polítiques actives d'ocupació. I el tercer, que s'ha passat de la despesa de 1.300 euros per aturat que hi havia el 2011 als 700 que hi ha ara, «quan als països de la Unió Europea aquesta és de 3.000 euros».

«No es pot fer confiança a qui governant ha deixat una realitat on nou de cada deu contractes tenen menys de 54 dies de mitjana», assegura Marc Lamuà. El candidat socialista també recorda que, amb el PP, «la pèrdua de poder adquisitiu ha reculat fins a índexs dels anys 90 i els salaris s'han reduït un 3,2%». El cap de llista al Congrés per Girona va avançar que el govern socialista de Pedro Sánchez, si arriba a la Moncloa, implantarà polítiques de reactivació econòmica «especials per a majors de 45 anys i executarà un programa de formació i acreditació professional destinat a 700.000 joves». «És essencial que recuperem el sentit original de l'Estatut dels Treballadors com a carta de drets, que garantim la igualtat salarial entre homes i dones, així com entre les baixes de maternitat i paternitat», va enumerar Lamuà.