La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, va fer una crida a «no dividir» ni «repartir» el vot «proressista» a les eleccions generals del 20D. Per a Díaz, Pedro Sánchez és «l'única alternativa» a un PP que suposaria «quatre anys més de «desigualtat i patiment». Respecte Catalunya va afirmar que «no es mereix» que «set milions de ciutadans» estiguin pendents de les negociacions entre JxSí i laCUP i va fer una apel.lació a Mas a pensar que «l'important no és ell sinó la gent a la qual representa».

«Si dividim i fragmentem el vot, tindrem quatre anys més de patiment de Rajoy». Ho va advertir ahir la presidenta andalusa en un acte celebrat a Santa Coloma de Gramente, sense Carme Chacón, però amb el líder del PSC, Miquel Iceta, i l'alcaldessa de la ciutat, Nuria Parlon.

Per a la presidenta de la Junta d'Andalusia, seran les «eleccions més obertes de la democràcia» i confia en el fet que els socialistes poden «guanyar bé i no per un, dos o tres vots», ja que «al carrer hi ha sentiment de canvi, la gent no vol seguir com estem». Per això, va insistir en «no distreure's en els que volen dividir el vot, perquè ens estem jugant el futur del país». «Estem en el moment de la veritat», va advertir.

Díaz va carregar, a més,Díaz contra els que el preocupa només «amb quin número d'escó arribaran al Congrés» i va avisar que al PP l'interessa «dividir» a l'esquerra per poder seguir governant. En aquest sentit, va dir que «estan pensant en la mateixa pinça que he patit a Andalusia», on va recodar que Podem i PP «anaven de la mà» perquè el PSOE «no governés» i, després, «perquè no tingués pressupostos». «Si hem sortit endavant és perquè el PSOE és molt fort. Aquí és on us necessitem, en tots els racons d'Espanya, perquè tinguem la força que aquest país necessita», va dir la dirigent, que va apel.lar als que encara estan reflexionant que pensin els darrers quatre anys en els que Rajoy, «ha buidat la guardiola».

Susana Díaz va centrar gran part del seu discurs a Santa Coloma en enaltir els lligams entre Andalusia i els catalans que tenen arrels o orígens andalusos. És per això que ha defensat que són els socialistes els que, amb la reforma de la Constitució, poden garantir «la unitat d'Espanya» i que aquesta vinculació segueixi sent com fins ara.

Elogi a la gestió andalusa

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, per la seva banda, va elogiar a Díaz perquè «malgrat les dificultats, no ha tocat la sanitat pública, no ha aparcat la llei de dependència i l'escola pública segueix sent prioritat màxima». «A Catalunya ens queixem que tenimi problemes de finançament, però també els té la Junta d'Andalusia, i no han deixat de reclamar, però donant rescursos als que ho necessiten», va dir Iceta.

L'alcaldessa de Santa Coloma, Nuria Parlon va criticar als que «parlen de nova política, com si nova fos garantia de tot» però «haurien d'explicar qui han finançat les seves campanyes», al.ludint directament a Ciutdans: «a qui es deuen finalment, al poble o als que han pagat les seves campanyes, els grans empresaris?».